Biblija uz gusle

Jevreji su nedavno proslavili praznik Purim, kojim obilježavaju veliku Božju milost, dokaz da Bog misli na izabrani narod, a koji u Starom zavjetu donosi Knjiga o Jestiri, opisujući kako je Bog spasao Jevreje od pogorma za vrijeme persijskog cara Kserksa. Odnosno Knjigu o Ester ili kako Jevreji kažu Megilat Ester, a koja se nedavno pojavila na našem jeziku, prvi put u desetercu, u prepjevu rabina prof dr Eliezera Papa, sa Univerziteta Ben Gurion u Negevu, rođenog Sarajlije koji od 1990. živi i radi u Izraelu.

Promocija knjige „Purim” koja pored prepjeva knjige Megilat Ester, sadrži i propise vezane za ovaj praznik, kao i prozni prevod Knjige o Jestiri, održana je preksinoć onlajn, u organizaciji Jevrejske zajednice Crne Gore, koja je i izdavač knjige. Pored prof. dr Papa, koji se prisutnima obratio posljednji, o knjizi su govorili Luciano Moše Prelević, vrhovni rabin Crne Gore, protojerej-stavrofor Gojko Perović, rektor cetinjske Bogoslovije „Svetog Petra Cetinjskog”, filolog prof. dr Aleksandar Pavlović, Institut za filozofiju i socijalnu teoriju Univerziteta u Beogradu, Milosav Gudović, filozof, pjesnik i guslar, koji je izveo ovaj Papov prevod uz gusle, kao i Nina Ofner Bokan, predsjednica crnogorske Jevrejske zajednice.

Navodeći kako Knjiga o Ester pored istorijskog konteksta, ima i eshatološki, rabin Prelević ističe da se značaj ogleda u tome što je to označilo prekretnicu u duši Jevreja, a što je i značaj praznovanja Purima, kao događaja koji je donio i razvio sasvim nove potencijale, a omogućavajući Jevrejima da žive kao Jevreji. Odnosno, da je sobom donio koncept slobode, sa svim onim što sloboda podrazumijeva, a to je između ostalog ne samo sloboda izbora, već i odgovornost za učinjene izbore, rekao je Prelević. Kao posebna tema, ističe on, nameće se odsustvo božanskog lica, iako je Njegovo proviđenje, djelovanje i milost prisutno u životu pojedinca i čitavog izabranog naroda.

Protojerej-stavrofor Perović osvrnuo se na pouke starozavjetne Knjige o Jestiri iz teološkog hrišćanskog, ali i istorijskog ugla. „Univerzalne pouke knjige o kojoj govorimo su da Gospod brine o izabranom narodu, ma gdje god se nalazio, pa i u rasеjanju izvan svoje matične domovine”, kaže Perović i dodaje:

–Druga poruka bi bila – ma gdje god se nalazili ne samo teritorijalno, već i u svim vremenima Bog brine o božjim ljudima – rekao je Perović.

Aleksandar Pavlović naveo je da je interesantan i veoma uspješan eksperiment.

-Dobili smo „proizvod” kroz koji provijava živ arhaični duh uronjen u dvije kulture. Imamo hibridni tekst uronjen u obje kulture – rekao je Pavlović, navodeći da se nada da će ovo biti istinska spona dva naroda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *