Beograd u top pet kreativnih gradova u svetu

Dugo odsečen od međunarodnih pokreta, Beograd je ponovo središte savremene umetnosti u Evropi.

„Uistinu, velika kreativna rešenja su, takođe, društveni proces, koji često nastaje kao posledica mešanja različitih populacija. Istorijski, gradovi su esencijalni sastojak za stvaranje umetnosti – od klasične Atine i renesansne Firence, do posleratnog Njujorka i raskošnog Londona – a kuda idu umetnici, ostali će pratiti“, navodi novinarka Bi-bi-sija, Libi Benks.

Kulturni centri se munjevito odvajaju od sfera koje oblikuju svakodnevnicu, ostavljajući umetnost da sa strane život čini obojenijim.

Narodni muzej: Vrhunske vrednosti srpske i svetske baÅ¡tine„Umetnici se sve više povlače u predgrađa i napuštene industrijske objekte, u potrazi za jeftinijim troškovima i studijskim prostorima. Od naizgled udaljenih i dosadnih objekata, umetnici stvaraju zanimljiva, kreativna i interaktivna mesta, koja privlače ljubitelje umetnosti. Tako nastaju nove mreže kulturnih mesta, daleko od globalnih finansijskih centara, investitora i trgovaca nekretninama.“

Svoju unikatnost grad možda duguje svojoj izolovanosti od vodećih međunarodnih trendova koja je trajala tokom i nakon bombardovanja 1990-ih godina. Zbog toga su lokalne zanatske škole zadržale svoj pristup umetnosti, što daje značajan kvalitet radu.

-“Šamilza” je dizajnerski studio koji sadrži ponudu objekata i nameštaja od srpskih dizajnera, dok je na primer, “Supermarket concept store” koncept koji meša modu, dizajn, umetnost i gastronomiju starih slovenskih naroda.

-U 2018. godini je održano bijenale savremene umetnosti pod nazivom “Oktobarski salon”, čiji je domaćin u Beogradu bila Joko Ono, a izloženi su gostujući radovi Anselma Kifera, Takašija Murakamija, Olafura Eliasona, uz radove istaknutih srpskih umetnika, među kojima su bili Nina Ivanović, Aleksandra Domanović, Ivan Grubanov i Maja Đorđević.

-Nedavno je u Beogradu rekonstruisan Muzej Savremene Umetnosti – gde je krajem godine zakazana retrospekcija radova srpske umetnice performansa, Marine Abramović – i koji prikazuje radove nastale u periodu Jugoslavije. U poslednje vreme, fokus beograskih galerija se sve više usmerava na novu umetnost koja nastaje u Srbiji trenutno. Galerije poput “Drine”, galerije “Eugster” i “Laufer“ su preporučene kao mesta gde može da se udahne treperava kreativna scena grada. Umetnički prostor U10 fokusiran je na podršku lokalnim talentima i stvaranjem globalne platforme za njihov rad, dok je stara fabrika “Ciglana”, sada centar za uličnu-umetnost Beograda.

Naslovna fotografija: Mural beloglavnog supa od reciklažnog materijala

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *