Srbin tuži Ilinois zbog teranja dece da nose maske

Odluka vlasti grada Čikaga, a ubrzo potom i Okruga Kuk, da ulazak u restorane, bioskope, pozorišta, muzeje, koncertne sale i druge javne objekte dozvole isključivo potpuno vakcinisanim osoboma najviše je naškodila najmlađima, onima koji su najmanje ugroženi pandemijom.

Nevakcinisana deca starija od 5 godina “zahvaljujući” ovoj regulativi ne mogu više da obilaze igraonice, bioskope i muzeje, uskraćena su i diskriminisana iako je još od početka pandemije naučno dokazano da su znatno otpornija na virus od odraslih, te da je smrtnost od posledica korone izražena u promilima.

Statistika u SAD, recimo, kaže da je samo 0.00%-0.02% od svih slučajeva zaražene dece do 18 godina rezultiralo smrću. Statistiku koja govori o posledicama mera koje deci uskraćuju sve kulturne i socijalne sadržaje i izopštavaju ih iz zajednice i društva saznaćemo tek za koju godinu, ako iko bude skupio hrabrosti da te podatke stavi na papir.

Ovakva situacija izazvala je revolt kod M.D. (ime poznato redakciji), Srbina sa prebivalištem u Čikagu i oca dvoje maloletne dece (14 i 12 godina), a kap koja je prelila čašu jeste informacija koju su dobili iz škole, da njihov sin mora da provede u karantinu 10 dana zato što je navodno bio u kontaktu sa zaraženom osobom…

-Moj sin (12) je po njima trebao da provede deset dana u izolaciji, da bude odsutan iz škole iako niko nije mogao da potvrdi da je zaista bilo u kontaktu sa zaraženim vršnjakom. Sva ostala deca koja su vakcinisana mogla su da prisustvuju nastavi iako je dokazano da vakcinisani takođe prenose Covid. Sve to mu je veoma teško palo jer je sportista i po prirodi vrlo socijalan, druželjubiv”, priseća se naš sagovornik.

–Sada može da ide u školu, ali ne može nigde drugde, jer nije vakcinisan. U avion, recimo, može da uđe, ali u bioskop ne, što je potpuno besmisleno! Zapravo, i više od toga, to je diskriminacija, pravi fašizam koji se sprovodi nad onima koji su nam svima najvažniji, nad decom, kaže naš sagovornik.

On ističe da nije antivakser, ali da bivša supruga i on ne žele da vakciniše decu jer smatraju da za tim nema potrebe.

-Mislimo da našoj deci veća opasnost preti od vakcina nego od korone. Ne želimo da vakcinišemo decu, ali ne želimo ni da se pomirimo sa činjenicom da se oni tretiraju kao građani drugog reda. Znam da su mnogi ljudi u ovoj situaciji odlučili da naprave lažne kartice za vakcinaciju, ne bi li nekako premostili ovo ludo vreme i te mere, ali mi ne želimo to da radimo. Odlučili smo da se žalimo svim nadležnim organima i institucijama, pa dokle stignemo.

On kaže da je pisao školskom distriktu u kome njegova deca pohađaju nastavu, državnom i gradskom tužiocu i na još nekoliko adresa, ali mu niko nije odgovorio.

A onda se desilo nešto što mu je probudilo nadu…Video je u medijima vest o tome da je sudija okruga Sangamon, Rejlen Grišou, odobrila zahtev koji je u svojoj tužbi zahtevao advokat Toma DeVor, da se privremeno obustave izvršne naredbe guvernera Ilinoisa Dž.B. Prickera o obaveznom nošenju maski i karantinima za škole, utvrdivši da su te mere izvan ovlašćenja guvernera i da lišavaju učenike prava na izbor.

Zahvaljujući ovoj odluci, uskoro bi stotine učenika u državnim školama u Čikagu i širom Ilinoisa mogli biti oslobođeni nošenja maski u učionicama.

-Iako se ne odnosi direktno na vakcinaciju i zabranu pristupa javnim mestima, ovaj slučaj nam je ulio nadu. Treba poći od nečega da bi se stiglo do konačnog cilja, a ukidanje obaveznih maski u školama je prvi korak. Zato smo odlučili da pozovemo advokata koji je vodio ovaj slučaj i pridružimo se tužbi. Da se izborimo za slobodu naše dece. Mislimo da za tu mogućnost treba da znaju i ostali roditelji, naročito oni iz naše srpske i balkanske zajednice, pa da se i sami priključe ako smatraju da su njihova deca uskraćena zato što moraju po ceo dan da provode u školi otežano dišući pod maskama, bez prilike da normalno govore, vide lica svojih vršnjaka ili sopstveno, pa makar i u ogledalu, ističe M.D. na kraju razgovora za Serbian Times.

Kontakt na koji zainteresovani roditelji mogu da se jave je: Tom DeVore, 118 N 2nd St, Greenville, IL 62246, broj telefona: (618) 664-9439

U međuvremenu, guverner Ilinoisa Dž.B. Pricker je najavio hitnu žalbu na odluku sudije Grišou da stavi ad akta njegovu odluku o obaveznom nošenju maski i karantinu za školsku decu. Očekuje se epilog ovog slučaja…

Tekst: Antonije Kovačević/Serbian times

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *