Бака Јела јутјуберка коју прати пола Србије

Срби који трагају за идејама све више се окрећу 69-годишњој куварици, Баки Јели из Јагодине, која је искористила своје дугогодишње искуство и покренула онлине туторијал за кување.

Њено право име је Јелена Петровић и њен ју-тјуб (Youtube) канал и блог „Бакина кухиња“ има више од 50 милиона прегледа и скоро 150.000 претплатника који се свакодневно пријављују за нови рецепт домаће хране. Зајено са својим мужем Миланом, који је иза камере и купује намирнице, Бака Јела је постала позната личност и интернет сензација, а прошле године је за освојила и награду за најбољи видео канал.

„Све што вам је потребно је љубав, воља и жеља да нешто урадите“, казала је бака Јела у интервјуу за Асошијетед Прес. „Све се може урадити само ако то заиста желите.“

Све је почело пре десетак година када је Јелена Петровић покренула онлајн форум на коме је представљала своје рецепте домаћих јела – од супа и чорби до куваних јела, меса, слаткиша, домаћег хлеба и пецива. Полако је број пратилаца нарастао а онда је бака Јела направила  и свој блог и почела да поставља видео снимке. У почетку су снимани мобилним тлефоном, а од недавно савременом камером. Ова вредна жена временом је савладала и онлајн вештине.

„У почетку нисам ни знала како да користим компјутерски миш“, рекла је. „Али ја сам много гуглала и читала стотине туторијала.“

Данас, јој је ју-тјуб канал стална преокупација. Након јутарњег чаја, брачни пар креће на посао од куповине намирница до снимања, уређивања и постављања.

„То је исцрпљујуће, од раног јутра до касно увече“, признаје бака Јела и истиче да се често и погреши као и на било ком филму.

Али, додала је, „моји гледаоци чекају нови рецепт сваког јутра. Ако касним, питају ме да ли сам добро и шта се дешава. “

Јелена Петровић припрема јела у властитој кухињи, од домаћих намирница које могу да се нађу у продавницама и пијацама у Србији. Често јој гледаоци пишу истичући како им њени рецепти враћају топла сећања на дјетињство.

„Моји рецепти су локални, традиционални, правим јела које су моја мајка или бака правиле.“

Сву храну коју припреми бака Јела даје комшијама и пријатељима, али слаткише, каже, пакује за унуке.

Погледајте један од рецепата из Бака Јелине куњиње:

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *