Dramatično: Prazne apoteke u Nemačkoj!

Mediji izveštavaju da je u Nemačkoj dramatična nestašica lekova. Fali sve, od sirupa za skidanje temperature pa do lekova za tretman tumora. Razlog je, kažu nadležni, to što jedva ima domaće proizvodnje pojedinih lekova.

Kako su nedavno pisali strani mediji Nemačka se nalazi u i ne tako zavidnoj poziciji. Naime, lekova je sve manje i sve teže se nabavljaju.

Kakva je situacija u Nemačkim bolnicama? Čega najviše fali? Da li se lekari plaše da neće imati čime da leče pacijente? Iz Berlina se javlja infektolog dr Andrej Trampuž.

Upravo je cena dovela tržište u Nemačkoj u ovu situaciju. Proizvodnja pojedinih preparata u Nemačkoj i Evropi u farmaceutskoj industriji se jednostavno ne isplati.

Eksplozija cene lekova i proizvodnje, uz zamrznute prodajne cene, dovela je do toga da se lekovi poput sirupa prave sa gubitkom. Nijedna firma to dugoročno ne može da izdrži.

„Lanac snabdevanja lekova u Nemačkoj je bio sličan kao i za gas i naftu, tj. iz Rusije. Tamo su bile niske cene. Sada kada imamo probleme da nabavimo sirovine iz Rusije, imamo problem i sa domaćom proizvodnjom“, rekao je dr Trampuž i dodao: „U bolnicama tražimo alternative i znamo da neće mnogo trajati ovo stanje. Uzimamo i skuplje lekove. Problem je kod dece jer nema sirupa protiv groznice i imamo talas respiratornih infekcija. Dečije bolnice su pune.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *