Aristokrata i rodjeni gospodin medju glumcima

Omaž Tanasiju Uzunoviću povodom premijere filma „Ispovest“ Petra Savića

Tanasije Uzunović je bio prototip glumca po kojem se mogla  stvoriti slika kako mora i treba da izgleda jedan pravi Prvak drame. On je bio glumac – gospodin, aristokrata  po duhu ali i po poreklu, glumac velike osećajnosti i energije. Gluma mu je bila samoodbrana kojom je branio svoje poreklo, osćajnost i čistoću duha.  Krst zbog svog  porekla je dostojanstveno nosio i zbog toga je dugo mogao da  glumi samo neprijatelje komunizma i negativce!

Ovaj omaž pišemo povodom premijernog prikazivanja  fima „Ispovest“ u 20,00 časova, u nedelju, u Tivtu, u Velikoj sali Kulturnog centra. U ovom trileru autora Petra Savića, Tanasije  Uzunović je po poslednji put glumio glavnu ulogu  u kratkometražnom igranom filmu.

Tanasije je rođen 25. septembra 1942. godine u Nišu. Potiče iz familije čuvenog Uzun Stojana koji je vojevao još sa Karađorđem. Tanasije je ime dobio po pradedi koji je bio jedna od pokretača tursko-srpskog rata kada se Srbija proširila na još četiri nahije u vreme kralja Milana. Posle poraza u tom ratu jedan turski aga je svoje imanje u Draževcu kraj Aleksinca prodao Uzunovićima. Iako su imanje mogli da prigrabe džabe kao pobednici kupili su ga na kredit koji su otplaćivali pola veka.

Nikola Uzunović - Wikipedia
Nikola Uzunović Tanasijev deda

Tanasije je posebno bio vezan za dedu Jovana po struci agronoma. Jovanov brat, Nikola T. Uzunović u dva navrata je bio predsednik vlade kraljevine Jugoslavije. Prvi put od 8. aprila 1926. do 17. aprila 1927., a drugi put od 27. januara 1934. do 22. decembra 1934. godine. Jedini muški naslednik ove nekada bogate porodice koja je samo u Beogradu imala devet kuća, bio je glumac Tanasije Uzunović, unuk Nikolinog brata. Najpoznatija je palata Devanha u Kralja Milana kojoj je ime dao Nikola T. Uzunović po  škotkom brodu koji ga je kao ranjenika sa Krfa, izvukao iz mora  blizu Alžira, 9. aprila 1916. godine.  Naime  lađu Šantal sa srpskim ranjenicima torpedovala je nemačka podmornica. Nikola i još nekoliko Srba plutali su četiri dana na otrovorenom moru dok njih nije stigao  škotksi brod koji  je plovio ka Malti.

I pored silnih kuća i bogatstva koje mu je oduzeto posle Drugog svetsko rata Tanasije Uzunović je bio podstanar koji se čak 32 puta selio sve dok konačno nije dobio svoj stan. To je inspirisalo Dušana Kovačevića, čuvenog scenaristu i velikana naše pozorišne umetnosti, da napiše poznatu rečenicu: „Drugi su spavali po tvojim krovovima dok si se ti Tanasije beskućio!“.

Po majčinoj liniji Tanasije potiče iz  kačerskog kraja i Belanovice, o kojoj je na volšeban način sa puno ljubavi i istorijskog znanja govorio u kultnoj emisiji „Na skriveno mesto te vodim“ Vitke Vujović, emitovane u okviru obrazovanog programa RTS-a 2012. godine.

Glumu je studirao na Akademiji za pozorište film i televiziju u Beogradu u klasi Ljiljane Krstić, a izričitu preporuku čuvenog teatrologa Huga Klajna. Član  Jugoslovenskog dramskog pozorišta postaje 1967. godine. A od 16. januara 2002. godine prvak je drame u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Njegov kolega Petar Božović je rekao „da je Tanasije izgledao kao princ prestolonaslednik koji se odrekao prestola zbog jedne gospođe a to je gluma „. Znalo se da Tanasije pozorište doživljava kao svojevrsni hram, ali je malo poznato da je on bio učesnik jednog istinskog glumačkog podviga i da je jednu predstavu u vreme komunističkog režima i vladavine Jospia Broza Tita odigrao u Sabornoj crkvi u Beogradu. Bila je to uloga Svetog Save u predstavi “ Žitije svetog Simeona“ .

U vreme kada je slavljenje Svetog Save bilo strogo zabranjeno reditelj Uroš Glovacki  zajedno sa  glumačkom ekipom u kojoj su bili Ljubomir Tadić, Aleksandra Simić i Tanasije Uzunović, postavio je  ovu predstavu. O toj hrabrosti i podvigu svedočio je Tanasije u emisiji „Moj Beograd“  „Studija B“ autorke Ivane Nikolić, iz 2009. godine. Posle predstave Tanasije je celivao svetu desnicu tada prisutnom patrijarhu Germanu.

Tasa Uzunović: Kao da nismo isti narod sa Živojinom Mišićem
U ulozi Živojina Mišića: Tanasije Uzunović igrao je u brojnim filmovima i TV serijama

Tanasije Uzunović ostvario je bezbroj pozorišnih uloga. Ovo je uži izbor koji je preuzet sa sajta Narodnog pozorišta u Beogradu:

• Džoni Bojl – „Junona i paun“ Š.O’ Kejsija

• Feniso – „Mudra glupača“ L. De Vega

• Hamlet – „Hamlet“ V. Šekspira

• Razumihin – „Zločin i kazna“ F.M. Dostojevskog

• Bogdan – „Jelisaveta kneginja crnogorska“ Đ. Jakšića

• Tesman – „Heda Gabler“ H. Ibzena

SLIKE SA SNIMANJA "MOG ROĐAKA SA SELA" Uloga po kojoj će mnogi pamtiti Tanasija Uzunovića
U seriji „Moj rodjak sa sela“: Uloga po kojoj će mnogi pamtiti Tanasija Uzunovića

• Kasio – „Otelo“ V. Šekspira

• Tuzenbah – „Tri sestre“ A.P. Čehova

• Petar Verhovenski – „Zli dusi“ F.M. Dostojevskog

• Jezdimir Kuštrimović – „Ruženje naroda u dva dela“ S. Selenića

• Suslov – „Na letovanju“ M. Gorkog

• Alibeg – „Devojka modre kose“ V. Ognjenović

• Benka – „Nižinski“ – M. Popovića

• Agamemnon – „Troil i Kresida“ V. Šekspira

• Paša – „Cincano za Smiranovu“ Lj Petruševske

• Kara Zaim – „Derviš i smrt“, Meše Selimovića

• Zarija Vučić – „Velika drama“ S. Kovačevića

• Otac /Stric Petar/ Narednik Seva – Igrajući žrtvu, O. i V. Presnjakova

• Muškarac – „Muke sa slobodom“ V. Ognjenović)

• Rudolf Štal – „Zečji nasip“ S. Kovačevića

• Kadmo – „Bahantkinje“ Euripida

• Otac Gerasim – „Kanjoš Macedonović“, V. Ognjenović

• Vojvoda od Glostera – „Henri VI“ V. Šekspira…

Tansije Uzunovć je posebo voleo i pomagao mlađe kolege. O čemu su na njegovoj komemoraciji  marta 2023. godine govorili  Kalina Kovačević, Nenad Hadži Maričić i Vojin Ćetković.

Ostvario je više zapaženih uloga u TV-dramama i fimovima: „Koraci kroz maglu“, „Jad“, „Devojački most“, „Trener“, „Čovek koga treba ubiti“, „Šta je s tobom Nina?“, „Lager Niš“, „Atoski vrtovi“, „Kosovski boj“, „Sabirni centar“…

Igrao je, pored Vinsenta Pereza u filmu „Skandal u rimskoj banci“ ( Stefan Reali).

Tumačio je uloge u brojnim TV serijama – „Gorki plodovi“, „Moj rođak sa sela“, „Miris kiše na Balkanu“, „Poslednja audijencija“, „Tragom Karađorđa“, „Aleksa Šantić“, „Povratak otpisanih…

Dobitnik je više nagrada, među kojima se posebno izdvajaju Oktobarska i  Sterijina nagrada, Pečat Narodnog pozorišta, koji se po odluci upravnika, dodeljuje povodom posebnog doprinosa životu i radu Narodnog pozorišta (2021)…

Petar Savić, tvorac  filma „Ispovest“ u kojem Tanasije igra svoju poslednju glavnu ulogu u životu, ističe da je rad  sa ovim velikanom bio poseban i  nezaboravan. Tanasije je bio jedinstven, neponovljiv, istrajan i nepokolebljiv! Po svemu izuzetna i samosvojna pojava! Petar Savić veli da je posebno intersantno i nezaboravno za celu ekipu bilo da sluša Tanasija Uzunovića,  i posebno priče o njegovim brojnim uspomenama.

Tanasije Uzunović je preminuo 10. marta 2023. godine u Beogradu, u 81. godini i sahranjen u Aleji velikana na Novom groblju. Posle proekcije filma „Ispovest“u Tivtu biće prikazan video omaž posvećen Tanasiju Uzunoviću.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *