Андрићева награда великом Хандкеу

Добитнику Нобелове награде за књижевност Петеру Хандкеу данас је у Андрићграду уручена „Велика награда Иво Андрић“, коју му је на тргу испред Андрићевог института уручио прослављени српски и светски редитељ Емир Кустурица.

„Хвала ти, брате, хвала ти, брате, и хвала ти, брате“, кратко и јасно је поручио Кустурица Хандкеу, преноси РТРС.

Хандке је добитник „Велике награде Иво Андрић“ Андрићевог института у Андрићграду за најбољу књигу објављену у Србији или Републици Српској током 2020. године „Други мач – Мајска повест“.

Ова награда уручује се на Светог Саву у Андрићграду, али је ове године свечана церемонија одложена због епидемиолошке ситуације.

Уочи уручења награде, уприличен је округли сто на којем су о књижевном стваралаштву и значају дела Петера Хандкеа говорили Емир Кустурица и двадесетак академика и књижевника.

Петер Хандке је данас боравио у Републици Српској, а српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да ову посету доживљава као велику част, јер према овом нобеловцу српски народ гаји посебна осећања и поштовање.

Председница Жељка Цвијановић одликовала га је Орденом Републике Српске на ленти за нарочити допринос у развијању и учвршћивању свеукупних односа са Републиком Српском. Хандке је поручио да је срећан што је дошао у Републику Српску, иако су, каже, јаки вјетрови дували против тога.

Срећан сам што сам Бањалуци – ово је велики тренутак за мене, изјавио је аустријски књижевник и добитник Нобелове награде за књижевност 2019. Петар Хандке. Каже да је дошао у Републику Српску, упркос јаким вјетровима који су били против тога.

–Нисам спавао целу ноћ, али сам одлучио да дођем овде иако су против такве моје одлуке дували многи јаки вјетрови. Али ипак сам одлучио да дођем и срећан сам због тога – истакао је нобеловац Петар Хандке

Велики аустријски писац, инострани члан Српске академије наука и уметности, нобеловац Петер Хандке рођен је 6. децембра 1942. године. Добитник је Нобелове награде за књижевност 2019. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *