Први хуманитарац Србије

Ппринцеза Катарина Карађорђевић одликована Медаљом части „Надежда Петровић“ за испоручену помоћ српском народу  у вредности већој од 16 милиона евра

Пише: Др Марко Лопушина

Уређивачки одбор „Дипломатског билтена“ доделио је данас Њ.К.В. Принцези Катарини Медаљу части „Надежда Петровић”, за заслуге у области хуманитарног рада, поводом Међународног дана жена и првог издања овог часописа.

Од почетка 2001. године Фондација принцезе Катарине испоручила је помоћ српском народу у вредности веће 16 милиона евра.

Захваљујући великом залагању др Дагласа Џексона, оснивача пројекта „Кјур“ из Колорада и Фондације Њ.К.В. принцезе Катарине у Београду, болнице у Србији су по 14. пут добиле значајну хуманитарну донацију медицинске опреме из овог пројекта.

У Београд је крајем јануара стигао контејнер са 70 „страјкер“ болничких кревета са душецима и сталцима за инфузију, као и 1.800 болничких топломера. Подељени су болници Бежанијска коса у Београду, општим болницама у Параћину, Сремској Митровици, Пријепољу, Неготину и Краљеву, као и многим другим здравственим установама у Србији. Укупна вредност ове хуманитарне помоћи је преко 640.000 долара.

-Наши лекари и медицинске сестре су прави хероји нашег времена – они свакодневно ризикују своје животе да би спасли животе других. Они прелазе чак и границе своје снаге и издржљивости, не мислећи на себе, већ увек имају на уму добробит других. Сви морамо да учинимо све што можемо да подржимо њихову борбу и да им помогнемо у обављању њиховог значајног посла, за добро нашег народа. Хвала др Дагласу Џексону на његовом огромном доприносу Србији, у подршци лекарима и медицинским сестрама у болницама широм наше земље. Велики је благослов имати тако дивног пријатеља који помаже Србији у овим тешким временима са којима се цео свет суочава, због пандемије вируса Ковид-19 – рекла ми је принцеза Катарина.

Њено краљевско височанство принцеза Катарина испоручила је у међувремену нову компјутерску собу малишанима Дома за децу без родитељског старања „Споменак“ у Панчеву. нову компјутерску собу малишанима Дома за децу без родитељског старања „Споменак“ у Панчеву. Ова помоћ је обезбеђена донацијама њених пријатеља Дејвида и наде Стивенс и Заоставштине Милице Малешевиć.

Упркос томе што су престолонаследник Александар и принцеза Катарина живели у изгнанству много година, принцеза је увек имала своју земљу Србију у срцу. Током ових тешких година, принцеза Катарина је напорним радом обезбедила веома велике количине хуманитарне помоћи која је дистрибуирана широм бивше Југославије.

-Веома сам поносна на моју Фондацију у Србији. Изузетно сам поносна на народ Србије, због његове храбрости. Мој народ је увек у мојим мислима, мојим молитвама и у мом срцу. Не постоје границе у патњи, као што не постоје ни разлике у раси и националности. Помоћ мом српском народу је моја животна мисија – рекла нам је принцеза Катарина Карађорђевић.

Принцеза је рођена као Катарина Батис у Атини 1943. године. Студирала је трговину на универзитетима у Денверу, Колораду и Даласу. Имала је свој бизнис у САД, Енглеској и Аустрлији. Била је удата за Џека Ендрјуса, с акојим има двоије деце. Развела се и 1985. године се удала за престолонаследника Александра Карађорђевића у Лондону. Одгајила је његова три сина, краљевиће Петра, Филипа и Александра. Због нове породице запоставила је свој бизнис, али се посветила хуманитарном и доброчинитељском раду.

Године 1993. принцеза Катарина је основала хуманитарну организацију “Лајфлајн” са канцеларијама у САД (Чикаго и Њујорк), Канади (Торонто), Великој Британији (Лондон) и Грчкој (Атина).

Када су се Њихова kраљевска височанства из Лондона вратила у Београд у јулу 2001. било је природно да се обим њихових хуманитарних активности прошири. Почетком августа 2001, основала је нову Фондацију принцеза Катарина.

-Активности Фондације усмерене су на здравство и унапређење здравствених установа, а убрзо су проширене и на културне установе, школе и универзитете, укључујући доделу стипендија и унапређивање комуникације између студената и стручњака из страних земаља – рекла ми је принцеза Катарина.

Само од почетка 2018, Фондација принцезе Катарине испоручила је помоћ вредности веће од два милиона евра, а ту спадају пакетићи за децу без родитеља за највеће хришћанске празнике Божић и Васкрс, медицинска опрема вредности више од 500.000 евра за Клиничко-болнички центар Земун.

Дониран је нови порођајни сто за Гинеколошко-акушерску клинику „Народни фронт“, нови специјални операциони сто за новорођенчад и децу за Клинику за оториноларингологију и максилофацијалну хирургију Клиничког центра Србије, медицинска опрема за Специјалну болницу за плућне болести „Озрен“ у Сокобањи, обновљено је женско одељење у психијатријској болници Ковин и много тога другог.

-Од почетка 2001. године Фондација принцезе Катарине испоручила је помоћ српском народу у вредности веће 16 милиона евра. И поред тога што је принцеза Катарина највећи хуманитарац у Србију, бојкотују је држава и медији. Нема државних признања за њен рад, нема великих интервјуа у медијима поводом њеног доброчинства. Тај бојкот је део недостатка политичке воље код власти да чланови династије Карађорђевић учествују активно у политичком животу Србије – сазнао сам на Краљевском двору на Дедињу.

Додуше, држава Србија суфинансирање одржавање дворског комплекса са две палате, део трошкова породице Карађорђевић и велике конференције медицинара, као и пројекете принцезе Катарине са децом и ученицима. Али се с времена на време из државе чују прекори да “династија превише троши” и „не плаћа струју“.

Управо се навршило две деценије хуманитарних активности принцезе Катарине. Тим поводом је урађен документарни филма “Правити промену на боље”. У њему су приказане све добротворне акције  Фондације Њ.К.В. принцезе Катарине у Београду и канцеларије Хуманитарне организације “Лајфлајн” у Чикагу, Њујорку, Торонту, Лондону и Атини, које раде по њеним покровитељством. Теслина научна фондација из Филаделфије је тим поводом доделила принцези Орден Николе Тесле.

-Хвала вам свима који сте ми помогли да учиним свет бољим. Највише хвала мом супругу што ми је пружио ову прилику да помогнем. Захвална сам на сваком тренутку којим могу да  променим нечији живот на боље.. Свако од вас је дотакао мој живот на различите начине и подржао мисију моје Фондације да помаже свима којима је помоћ потребна. Осмеси које добијам од људи којима помажемо су мој највећи дар. Мој супруг и ја ћемо наставити да радимо на стварању боље будућности за нашу земљу и наш вољени народ. Бог вас све благословио – изјавила је принцеза Катарина поводом овог јубилеја.

Ових дана краљевски пар, престолонаследник Александар и принцеза Катарина налазе се у Лондону у посети краљевићима Петру и Александру Карађорђевићима. Краљевски пар је посетио своју куму, краљицу Елизабету.

-Са највеćим задовољством сам лично честитао Њеном Величанству, мојој куми, њен платинасти јубилеј – 70 година од када је постала краљица. Њена посвеćеност служењу својој земљи сјајан је пример улоге монарха у данашњем свету. Пожелео сам Краљици Елизабети да још много година буде вољена и поштована од народа Уједињеног Краљевства, Комонвелта и целог света, укључујуćи и многе Србе који живе не само у Великој Британији веć и у Канади, Аустралији и другим земљама под круном Њеног Величанства – изјавио је престолонаследник Алексндар.

Посета Енглекој и Лондону је још једна прилика да принцеза Катарина окупи људе добре воље и организује нову хуманитарну помоћ за српски народ.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *