Амфилохије: Црногорска власт изазива и припрема рат

Митрополит Амфилохије изјавио је данас да власт својим поступцима изазива и припрема грађански рат.

„Ова власт наставља злочин окупаторски из 1738, када су одрали живог епископа будимљанског, ови настављају поделе. Јесу ли зато на власти у Црној Гори. Ја се надам да ће схватити што пре то боље, и за њих и за Црну Гору и за народ, јер овако како настављају они изазивају својим поступцима грађански рат, грађански рат припремају. Доста нам је било братских крвопролића. Време је да се прекине са братоубиствима и злочинима међу браћом“, рекао је митрополит испред суда у Никшићу.

Он је рекао да је дошао испред суда да затражи опроштај од владике Јоаникија јер је, како је рекао, он требао да буде на његовом месту.

„Молим владику да ми опрости што је мојом кривицом постао еписком Епархије будимљанско-никшићке и мојом кривицом се укључио да брани светиње“, поручио је митрополит, обраћајући се грађанима испред суда у Никшићу.

Како је рекао, он је „ту главни кривац и ако неко треба да се суди,  онда нема другога осим митрополита, који је главни гривац за све оно што се дешава у цркви у Црној Гори од 90 тих година“.

„Ја сам требао да будем тамо“, рекао је митрополит, на шта је маса народа почела да кличе: „Сви, сви, сви“.

Он је изразио наду да ће власт донети нормалну и здраву одлуку и да ће пустити владику и свештенство, а да ако то не уради, замолио их је да њему суде, јер је, како је рекао, за оно што се дешава, одговоран једино митрополит.

На питање Спутњика шта че се десити уколико суд одлучи да задржи владику и свештенике, митрополит је рекао да се нада да до тога неће доћи и замолио је државне органе да буду разумни и да  мисле на будућност Црне Горе и њеног народа.

„Пороглашавати, мене и владику да угрожавамо Црну Гору није мнного разумни и паметно“, рекао је он.

„Идемо до коначне победе, до Христове победе“, поручио је на крају митрополит.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *