Dženan Kolić se pomolio za Joanikija i mir

Dženan Kolić, poslanik u Skupšitni Crne Gore  pomolio se danas u Podgorici za uhapšenog vladiku  Srpske pravoslavne crkve Joanikija i sve pravoslavce u Crnoj Gori. Evo njegove poruke koju je ostavio na svom fejsbuk profilu:

„Danas sam se, prije sabah namaza, ispred Sahat Kule u Podgorici pomolio za mir, vladiku Joanikija i sav pravoslavni narod u Crnoj Gori.

Molim svoju braću Muslimane da se danas pomole za mir, međuvjerski i međunacionalni sklad, za svu braću svih vjera i nacija, a posebno za vladiku Joanikija koji je nepravedno, politički motivisano uhapšen i utamničen.

Фотографија корисника Dzenan KolicMi smo braća, a brat ugroženom bratu mora priskočiti u pomoć i pomoliti se za njega, za njegovo zdravlje i spas. Niti jedan čovjek ne smije slušati, a naročito ne poslušati glasove koji pozivaju na nasilje, bratomržnju i ratove, a koji dolaze od ljudi zarobljenih u prošlosti. To nije budućnost naših porodica, naše zemlje i naše djece. Naša zvijezda vodilja treba da bude pomirenje, ljubav, sloga i zajedništvo.

Neki danas u ostvarivanju svojih ciljeva ne zaziru od prolivanja bratske krvi, suza majki i sestri, leleka naših očeva. Takve moramo prezreti i sabrati se ljubavlju, poštovanju i uvažavanju jedni drugih. Ni jedna vjera ne poziva na mržnju, a oni koji pozivaju na ratove i nemire, ne pozivaju u ime vjere, u ime slobode i u ime ljubavi.

Ovih dana hapsi se velikodostojnik Crkve u kojoj se Bogu mole moje kolege, prijatelji, komšije. Moj drugovi iz đačkih i saborci iz poslaničkih klupa, moja braća sa kojima dijelim i sreću i tugu. Sa kojima proslavljam najljepše trenutke života, ali se savjetujem kada je teško. Njihova vjera i njihova Crkva je napadnuta. Moja je obaveza je da uvijek pomognem ugroženom, tako sam vaspitan od malena.

Jutros sam odlučio da se pomolim dragom Allahu da ispravi nepravde koje se danas nanose našoj braći, da posije ljubav slogu i mir među ljudima.

I završavam na kraju poučnom pričom: Kada je Omer došao u Jerusalim, ne u tenku ili avionu već na kamili, patrijarh Sofronije mu je poželio dobrodošlicu i predao ključeve grada zatim ga pozvao da se pomoli u bazilici.

Omer je na to odgovorio: „Ako se ja budem molio tu, muslimani će htjeti da se mole, oduzet će vam crkvu, a ja želim da ostane vaša.“ Umjesto toga Omer se pomolio u blizini crvke.

Braćo, pomolimo se za spas svakog čovjeka na zemlji. Ne gledajmo razlike i širimo ljubav. Jer nema te nepravde koja će pobijediti ljubav.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *