Албанци багерима поткопавају Високе Дечане

Радови на магистралном путу Дечани – Плав, у близини манастира Високи Дечани, у петак нису заустављени упркос забрани градње магистралних и транзитних путева кроз специјалне заштићене зоне. Мада смо са више адреса добили потврду да је Кфор успео да спречи наставак радова, у Епархији рашко-призренској су нам рекли да акција није прекинута.

Очигледно је да локалне косовске власти имају подршку надлежних у Приштини и не маре на забране. Ово није први покушај нарушавања заштићене зоне, иако би радови трајно могли да угрозе статику цркве из 14. века и манастирских објеката.

Из епархије упозоравају да „овакво понашање косовских институција јасно показује не само неспремност у Приштини да заштите овај значајни манастир и споменик светске културне баштине, већ и отворено кршење постојећих косовских закона на штету угрожавања природне околине око манастира, што може да има несагледиве последице“. Њихов апел је уродио плодом и са разних адреса је стигао захтев за стопирање радова.

-Када сам чуо да су радови настављени, одмах сам послао писмо директорки Унеска Одри Азуле у Париз и затражио од Умника да ми пошаље комплетан извештај – рекао нам је Синиша Шешум, представник Унеска за Балкан. – Високи Дечани су Унесков споменик и нећемо дозволити његово уништавање.

Унеску је писала и Мирјана Андрић, директорка Републичког завода за заштиту споменика културе.

-Ови догађаји показују и потврђују шта ће се десити уколико се оствари најстрашнији сценарио и Косово и Метохија буду одвојени од Србије – каже историчар проф. др Милош Ковић за „Новости“. – Не може се веровати чак ни тамошњем законодавству, јер њихове власти не поштују ни одлуке међународних мировних снага. Локалне власти су очигледно подржане из Приштине и спроводе безочно насиље.

Министарство културе Србије у петак је хитно упутило протестну ноту највишим званичницима Унеска, позивајући их да заштите објекат културног наслеђа који је део Унескове Листе угрожене светске културне баштине.

-Нека се не чуде у Приштини што никада неће бити примљени у Унеско, јер културна искључивост и немар према непроцењивим споменицима православне вере и хришћанске културе јесте управо оно против чега се Унеско бори. Такво поступање, не само да је противзаконито и по приштинским прописима, већ је део континуиране антихришћанске кампање на КиМ, која за циљ има брисање и поништавање српског присуства на тим просторима – истиче Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ и наглашава да је извођење багера и ровокопача у заштићену манастирску зону плод истог оног менталитета који је навео албанске екстремисте да спале и униште десетине српских цркава у протекле две деценије.

Иначе, Епархија рашко-призренска упутила је захтев међународним представницима у Приштини и иностранству да се начињена штета поправи враћањем пута на првобитну ширину и манастир заштити од даљег агресивног понашања косовских власти. Подсетимо, став међународних институција и Савета за имплементацију зона био је да се заврши раније започета заобилазница око заштићене зоне и тиме избегне штета која се тренутно прави.

Фотографија: Зоран Јовановић Мачак

 

 

One thought on “Албанци багерима поткопавају Високе Дечане

  • 16. август 2020. at 23:35
    Permalink

    Što Marko Đurić ne uradi nešto? Ili Vučić? Ili Srpska lista? „Moraju prati kosu“? Ne znaju za ovo? Ne čuju ovo?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *