Епохалан изум Србина узели Швајцарци

Добривоје Рајковић, више од три деценије се бави унапређењима различитих технологија у западним земљама, а последњих 20 година, од када  се вратио у Србију изумио је  и патентирао иновативне инструменте за хируршке интервенције и неинвазивне захвате у људским телима.

Од краја 2018. бави се проналажењем природних енергија и начина производње бесплатне електричне енергије за све кориснике.

Први патент депонован у Заводу за интелектуалну својину у Београду 28. фебрауара 2019. године обезбеђује перманентну допуну батерија аутомобилима на електрични погон у покрету. На бази овог патента усавршио је више механичких начина за покретање Аутономних генератора обновљиве електричне енергије.

Иновативни системи користе природне силе земљине гравитације, магнетне полове, атмосферски притисак, кретањем транспортних средстава воденим површинама и дубинама за производњу електричне енертине и аутономне погоне свих пловила. Иновативни мултипликатори природних енергија су прилагодиви свим транспортним средствима која се крећу земљом, ваздухом и воденим пространствима.

-Пошто у Србији нисам наишао на разумевање ни интересовање, прихватио сам понуду за финансирање и комерцијализацију од стране Швајцарске компаније и инвестиционог фонда водеће Швајцарске Банке – каже Добривоје и наставља:

-Уговори о сарадњи су сачињени када је највећа Швајцарска Банка, по потписивању НДА о неодавању тајни, имала увид у патентну заштиту и техничку документацију и схватила све предности иновације. Тражили су проширење лиценце на све Европске земље што сам и прихватио, али под условом да се коришћење лиценце плати фиксном сумом и 15 одсто роyалтиа од продајних цена сваког уређаја или од продате електричне енергије.

-Royaliti  од 15 одсто је захтевао додатне провере Банке, тачније, да ли се ради о некој врсти прања новца, па је путем интерпола проверила читаву каријеру инвеститора и мене тражећи да им поштом доставимо судски оверене и преведене текстове патента и моја лична документа. Инвеститор и ја смо са банком која финансира пројекат добили висок рејтинг на европском и светском тржишту.

-Што се тиче електрификације Србије која још није део Европе, зависиће од одлуке Владе, да ли ће се Аутономни генератори увозити из Швајцарске са дупло већом ценом или ће се производити и сертификовати у Србији и бити приступачнији свим корисницима – домаћинствима, индустрији и електропривреди као обновљива електрична енергија која не загађује атмосферу јер ће један од генератора димензија 32x35x50 центиметара тежине 20 килограма постављен у пртљажнику или крову постојећих електричних аутомобила пружати перманентне допуне батерија, да са краћим заустављањима током којих аутономни генератор наставља допуне батерија, пређу 1000 километара током 12 сати.

-Исти аутономни бешумни генератор инсталиран у кући или стану ће допуњавати два или више акумулатора и инвертером пружати сву потребну електричну енергију домаћинству. По мишљењу инвеститора ово ће убрзати одлуке светске аутомобилске индустрије да прихвате њихову уградњу у новим транспортним средствима на електричне погоне свих врста. Спреман сам да се одазовем на позиве свих озбиљних медија и изнесем начине коришћења природних енергија које нас окружују од настанка живота на Планети – објашњава Рајковић

Извор: Пресс Сербиа /Фото: Приватна архива

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *