Ко мора да мења личну карту и како брзо до пасоша?

Из Министасртва унутрашњих послова разрешили „мистерију“ ко би требало да мења личну карту, а ко не, када дође до измена закона.

Како је за РТС објаснила Валентина Вулић, начелница Управе за управне послове МУП-а Србије, сви грађани Србије који поседују личну карту без чипа, уколико промене адресу пребивалишта, морају да изваде нову личну карту. С друге стране, они који имају личну карзу са чипом, то не морају да чине.

Они би требало да само надлежним органима пријаве промену, који ће затим тај податак да унесу на чип. Вулићева је објаснила и да ће лична карта без чипа важити и даље, односно до датума њиховог важења, осим уколико не дође до промене адресе. Она је прецизирала шта закон заправо мења.

У старом закону било је наведено да лична карта мора да се промени уколико се мењају битни подаци, међутим, адреса пребивалишта се није водила као битан податак. То је доводило до случајева да поједини грађани склапају послове и уговоре иако више нису живели на једној адреси.

„МУП је имао податак о промени адресе али они нису били дужни да то учине, што је оставило могућност за злоупотребе. Грађани ће сада бити условљени да све податке ажурирају“, објаснила је Вулић.

Једна од новина у закону о личним картама јесте проглашавање личних карата неважећим уколико су нестале. До сада се проглашавање неважећих личних карата објављивало у Службеном гласнику, док ће се, према новим правилима, то радити на сајту Министарства унутрашњих послова.

„И даље ће странке бити у обавези да пријаве нестанак, промена ће бити таква што ће бити мањи износ приликом пријаве нестанка. Плаћаће таксу за доношење решења али неће сносити трошак за оглашавање у Службеном гласнику, то је 800 динара до сада било“, истакла је начелница Одељења за управне послове МУП-а Србије.

Такође, једна од новина која ће бити омогућена изменама закона јесте и унос електронских цертификата у личну карту, за електронску идентификацију и електронски потпис.

Овим сертификатом грађани ће моћи да поднесу захтеве МУП-у и од куће. „То ће бити доказ високе поузданости доказа идентитета. Нпр. за возачку дозволу и сада може да се поднесе захтев и без одласка на шалтер, али то не користи велики број грађана, вероватно јер су навикли да иду на шалтер. Трудићемо се да опцију на даљину уведемо и у новим поступцима“, наглашава Валентина Вулић.

Начелница одељења за управне послове МУП-а Србије рекла је да путна исправа може хитно да буде издата уколико постоји доказ да је то неопходно – хитно лечење, хитан службени пут. Као хитан рок води се 48 сати.

Такође, према њеним речима, и они који немају доказ могу у хитном року да добију нови пасош, уз доплату од 5.000 динара за хитно издавање. У редовној процедури грађани плаћају 3.600 динара за издавање новог пасоша.

Наводи да је тренутно изузетно повећан обим посла за издавање путних исправа, с обзиром на то да у медијима постоје информације о отварању граница. Вулићева указује да МУП успева да изда све путне исправе у року од седам до десет дана.

„Могуће је заказивање преко Е-управе, 30 дана унапред, али и свака странка која лично дође, обавиће посао. Продужили смо радно време како би што више грађана могло да поднесе захтев“, наводи начелница одељења за управне послове МУП-а Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *