Звоно се враћа на Богородицу Љевишку

Уз Божију помоћ почели су радови на санацији крова и подизању звона Богородице Љевишке у Призрену, задужбине краља Стефана Милутина, која је тешко оштећена у пожару 17. марта 2004. године, а који су изазвали албански терористи. Звона су том приликом пала на галерију.

Црква Богородица Љевишка је древна српска православна црква у Призрену, задужбина краља Стефана Милутина. Црква је подигнута у периоду 1306—1307. године на остацима старијег катедралног храма из 13. века, који је такође заснован на месту још старије, ранохришћанске цркве. Црква је вековима била саборни, односно катедрални храм призренских епископа и митрополита Српске православне цркве. Сматра се старијом светињом од Нотр Дама у Паризу, коју је после пожара оплакивао читав свет за разлику од наше Богородице Љевишке.

Од доласка НАТО снага на Косово и Метохију (1999), црква је под заштитом немачких војника, али и поред  тога гађана је из ватреног оружја, а потом и запаљена. Дана 13. јула 2006. Црква Богородице Љевишке је стављена на Унескову листу светске културне баштине, као део ансамбла средњовековних споменика на Косову. За ову групу споменика се сматра да су угрожени.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *