Зло скривено у црногорском закону

На платоу испред Музеја Херцеговине је представљена књига „Противправности Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница“, адвоката др Горана В. Ђорђевића, те изложба фотографија „Васкрс светиња“, аутора Зорана Јовановића Мачка, фоторепортера „Вечерњих новости“.

Студија о контроверзном црногорском закону, који Српској православној цркви оспорава право власништва над храмовима и црквеном имовином, према ријечима аутора, из угла права анализира све недостатке и противправности усвојених законских рјешења, а који се односе – и на међународне правне стандарде и на сам уставни поредак Црне Горе.

vaskrs-svetinja-4.jpg (164 KB)„Ова студија веома убједљиво доказује да овај закон има своју скривену суштини, да је као такав и дискриминаторски – прије свега уперен против Српске православне цркве. Наравно, та скривена суштина проистиче из разлога који нису правне нити законодавне природе – она је дио процеса који имају за циљ изградњу вјештачких идентитета у Црној Гори на почетку 21. вијека“, истакао је адвокат из Ниша, који је на студији радио заједно са правним тимом медијске куће ИН4С.

 

Ђорђевић је додао да је циљ студије да свим људима, и правничној и општој јавности, докаже све противправности које закон носи, те да поручи да су протести против закона, који се догађају широм Црне Горе, више него оправдани и основани.

За писца и адвоката Предрага Савића, студија др Ђорђевића је „врхунско научно остварење о једном катастрофалном законском рјешењу“.

„Овај закон се може тумачити као врхунац безакоња и отимачине имовине, а без имовине црква не може имати ни могућност да обавља своју дјелатност, чиме се фактички урушава слобода вјероисповијести“, поручио је Савић, додајући да је вечерашња промоција у Требињу прво представљање књиге јавности.

vaskrs-svetinja-5.jpg (169 KB)

Адвокат Горан Петронијевић оцијенио је да је Ђорђевић написао капитално дјело и сјајан приказ правно-теоретског и историјског аспекта закона, који је, како је додао, проблем не само Српској православној цркви и православног народа, већ и других вјероисповијести на територији Црне Горе.

„Овај закон је толико зло да нема другог излаза него да се дерогира, да се укине. И тек онда разговор треба да почне ако неко хоће са народом да разговара на ову тему“, истакао је Петронијевић.

Васкрс светиња

Изложба „Васкрс светиња“, аутора Зорана Јовановића Мачка, представила је више од стотину фотографија сакралних објеката и литургијског живота Српске православне цркве у Црној Гори из три временска периода – док су цркве и манастири још били у рушевном стању, током радова на обнови, те најпосле након обнове.

vaskrs-svetinja-3.jpg (205 KB)

Јовановић каже да је своју фото причу о црногорским манастирима почео још прије 25 година, снимајући њихове опустјеле развалине, међу којима су и узнемирујући снимци како међу зидовима једног конака обитавају овце и козе.

„Посљедњи период је од 2017. до 2019. године, када сам поново обишао те манастире и снимио их у новом руху. Сви су обновљени, као и вјерски живот у Црној Гори. То је та компарација коју сам желио да прикажем“, казао је фоторепортер „Вечерњих новости“, додајући да је поставка прије Требиња представљена и публици у Београди и Бањи Врујци.

vaskrs-svetinja-2.jpg (157 KB)

Извор: Радио Требиње

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *