Zlato za pametnu kuću srpskih studenata

Veštačka inteligencija polako ulazi u svaki segment našeg života, a da njen razvoj tek sledi najbolje pokazuju nove generacije mladih naučnika koji i te kako znaju svoja znanja da primene u praksi.

Bivši maturantii Tehničke škole iz Čačka, a sadašnji brucoši svojim izvanrednim znanjem i zalaganjem, uz pomoć veštačke inteligencije napravili du Pametnu kuću u cilju zaštite ukućana i njihovih materijalnih dobara. Oni su na Forumu na Kipru osvojili zlato i specijalno priznanje za inovacije.

-U početku nismo ni verovali da ćemo mi sami uspeti, međutim, kada je došlo do ovakvog uspeha svi su ponosni na nas – kazao je Veljko Jerotijević, član tima.

Oni su napravili aplikaciju koja je automatizovana i na kojoj se sve lepo vidi bilo koja soba da se izabere. Riznica otkrića podpomognuta veštačkom inteligencijom inspiracija je za budućnost i sadašnjim učenicima ove čačanske srednje škole.

-Negde nam je najzanimljivija staza koja se uključuje kada padne mrak, takođe unutar kuće, zanimljiv je regulator temperature, klima, kada se izađe iz kuće dok dugo u njoj niko ne boravi, manje se greje i samim tim manja je potrošnja. Takođe, veoma je interesantan senzor koji proverava vlažnost zemljišta, pomoću koga može da se održava vlažnost, te da se uključi sistem za navodnjavanje kada se vrednost spusti ispod nekog nivoa kada je podešen – rekli su sadašnji učenici Tehničke škole.

Olga Dukić, profesor u tehničkoj školi ističe da je veštačka inteligencija sve više zastupljena u svakodnevnom životu i dnevnim obavezama, pa je samim tim ova pametna kuća samo prilika da se dodatno upoznaju njene mogućnosti.

-Kuća nam omogućava da možemo da se predstavimo na još nekim mestima u svetu, tako da smo sada sa ovog takmičenja koje je bilo na Kipru dobili smo poziv za Salon Inovacija koji se održava u Moskvi – kaže Olga Dukić, profesor.

Prema rečima profesorke Dukić tim će nastaviti sa razvijanjem postojećih, ali i novih patenata.

Ovo što su ono sada uradili i veliki je posao, ali i njihove ideje su tu veoma bitne. To je ono što se u celom svetu najviše ceni, tako da sve te njihove ideje moramo zaštititi, da to što su uradili ostane zauvek njihova svojina”, zaključila je Dukić.

Izor: RINA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *