Свети Сава у очима и срцу руске деце у Луганску

У Луганској специјализованој школи број 40 одржана је ликовна манифестација под називом „Цртамо Светог Саву“. Догађај је одржан под покровитељством Удружења „Славјаносербија“ и Културног центра „Милош Црњански“ при Националном универзитету „Владимир Даљан“.

Савиндан, дан Светог Саве, светли дан у животу српског народа, који се слави 27. јануара и има велико културно, верско, образовно значење, уметнички је ушао и у луганске школе и није оставио равнодушним срца школске деце. О лику и делу Светог Саве, организацији образовања, отварању школа, манастира, организацији српског православља, говорили суе Андреј Луштенко, шеф Српског културног центра, и Кирил, магистар социологије. Ученици су се упознали са богатом палетом фотографских и видео материјала посвећених историји класичне и модерне српске културе и религиозног живота, слушали музичку композицију „Случај Светог Саве“ „Свети Сава“, као и „Химну Светом Сави“ коју је извела Екатарина Лустенко, ученица 11. разреда.

Нико није остао равнодушан на познавање особености народне културе Србије и постављање народних ритуала, председнице Друштва Славјаносербија Олге Милуновић. Циљ лекције је био да се као резултат упознавања са главним животним стазама Светог Саве, развојем православља и просветљења у Србији, ученици пренесу на цртеже оно што је остало у њиховом сећању и срцу.

„Највише сам се изненадио како је Савва био љубазан и незаинтересован. Требало је да буде краљ, али је одлучио да промени свој живот, служи Богу и помогне људима. Он је спасао своју земљу и људе из грађанских сукоба. То је, осим што је био шеф Српске цркве, показао се као велики дипломата“, пренео је своје утиске Александар Землиаков, ученик 11. разреда.

Одушевљење није крила ни Екатерина Лустенко, ученица 11-ог разреда:

“Стварно ми се допала чињеница да смо могли да видимо народне обичаје Срба и сами смо учествовали у овом свечаном ритуалу. Волео бих да видим да је популарна култура у нашем животу позната људима, да буду део њихових празника“.

Љубов Керченко, наставник на тему “Уметничка култура” казао је да га посебно изненађује како деца у својим делима доживљавају и изражавају особитости иконописне уметности српског православља.

Српски културни центар „Милош Црњански“ као резултат лекције „Цртање Свете Савве“, планира и одржавање конкурса за уметничка дела школске деце, који ће српским школама послати најбоље цртеже, као и отварање српског клуба у Луганској специјализованој школи бр. 40. Поред тога, Српски културни центар планира да настави праксу организовања омладинских путовања у Србију и Републике Српске, како би се млади што боље упознали са културним, историјским и социјалним карактеристикама модерне Србије.

Текст: Андреј Лустенко (аутор је директор Српског центра „Милош Црњански“ у Луганску) 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *