Svet „odlepio“ za srpskom kuhinjom iz šume

Piše: Zdravko Elez

MAJSTOR ZA KADAR: Aleksandar Almažan

Kada se sretnu akademski slikar, restaurator umetničkkih dela, i filolog, nezadovoljni poslom u sredini u kojoj žive, i reše da se bave kuvanjem u prirodi i tu svoju veštinu pokušaju da prodaju svetu, bez dileme svaki normalan čovek njihovu ideju nazvao bi suludom. Ali, da su tako razmišljali Boban i Aleksandar Almažan, danas ne bi bili svetski poznat brend.

POVRATAK PRIRODI: Boban Almažan sa ulovom u šumi

Oni su napravili jutjub (YouTube) kanal Almazan Kitchen na koji su kačili video snimke kuvanja po srpskim šumama i gorama, na kojima se uz živopisnu sliku srpskih predela i kulinarsko umeće, čuje samo zveckanje noža, cvrkut prtica, žuborenje potoka i pucketanje vatre, i verovali ili ne za nepune tri godine privukli više od 75 miliona gledalaca iz celog sveta.

Ovaj “dvojac bez kormilara” ovih dana proslavio je fantastičan uspeh – milion pretplatnika na najvećem i najpoznatijem video servisu na svetu. Od njihovih kulinarskih video bravura zastaje dah, ali i potekne pljuvačka na usta. Sit bi poželeo da u slast smaže njihove specijalitete, jer zaista svim gledaocima pruža jedno nedoživljeno iskustvo.  Zajednički kuju plan, šta i kako da rade, Aleksandrov je potom prelep kadar, režija, marketing, a Boban je preuzeo na sebe ulogu da mesi, secka, loži vatru…

PRIKUPLJAJU SNAGU ZA NOVE NAPORE: Aleksandar i Boban

-Krenuli smo 2015. godine i mogu da kažem da smo se na taj korak odlučili iz nužde.  Ja sam kao akademski slikar radio odgovorno, pošteno, časno, ali od toga nisam imao gotovo nikakve vajde. Sve što bi odradio teškom mukom ili nikako nisam mogao da naplatim i onda sam razmišljao šta raditi i kojim putem krenuti. Pao je nekako izbor na posao kojim se sada bavim sa sinovcem Aleksandrom. Lepo je to krenulo, ali iskreno tek poslednju godinu dana shvatili smo da smo našli rupu u tom ogromnom video tržištu i onda još ozbiljnije prionuli na posao. Naravno, rezultatom smo više nego zadovoljni – kaže na početku razgovora za portal “Tamo daleko” Boban Almažan.

Na poruku preko jedne od društvenih mreža Boban nam se lično javio telefonom, izvinio se što odmah nije odgovorio, ističući kako su zatrpani pozivima i porukama i na sve njih je nemoguće odgovoriti i svima udovoljiti. Potom se javio i Aleksandar, koji je odrastao u Rusiji, gde je naučio da da slika i crta. Nakon povratka u Srbiju bavio se se simultanim prevodjenjem na tri jezika i bio direktor ruske firme u Srbiji koja se bavila trgovinom.

-Posao me nije ispunjavao jer je kočio moj umetnički potencijal, pa sam ga napusito i razvio svoj hobi, fotorgrafijju i video, u posao iz svojih snova – ističe Aleksandar Almažan. -Danas uživamo u onome što radimo, ali verujte da nemamo vremena  od silnih poslova koje smo započeli da dignemo glavu.

USPEH VREDAN DIVLJENJA: Milioniti pretplatnik kanala Almazan Kitchen

Samo smo u timu nas dvojica, vreme je da se malo širimo ali danas je teško naći ljude poput nas dvojice koji su spremni da rade sve ono što mi radimo.

 

Na YouTube kanalu Almazan Kitchen imao je premijeru 20. maja 2015. godine i mada se Aleksandar i Boban nisu medijski eksponirali, a pre svega su se usmerili na englesko govorno područje i zapadno tržište, očigledno željno nečeg novog, prirodnog, lepog, pogodili su usred mete. Sa njihovim uspehom iz Srbije danas mogu da se mere samo dva kanala i bez sumnje oni su sada veličine i u svetskim razmerama.

Kada ljudima iz Srbije, komšijama, prijateljima pričate kakav su posao napravili Boban i Aleksandar neće vam verovati, pa čak i kada ih odvetete na YouTube kanal i  pokažete “crno-na belo”, reće će vam “ne verujmo da je to naših ruku delo“. Ko veruje, veruje i ne mora. Na sve to se ova dvojica vrednih ljudi rodom iz Paraćina – a sada i ne znaju gde žive, jer često menjaju mesto boravka u potrazi za lepim prirodnim kutkom u kome će kuvati i sliku i ton poslati u svet – ne osvrću.

-Delimo sa ljudima koji nas prate našu strast za jednostavnim i ukusnim receptima, koristeći organske domaće sastojke uz napomenu da je reč o srpskoj tradicionalnoj kuhinji. Spremamo vatru i ugalj, mešamo različite tehnike i stilove kuhanja, a svi naši recepti mogu se lako pripremiti i kod kuće – odgovoriće vam Aleksandar Almažan na pitanje kako rade, kakvu to i kako spremaju hranu.

Od daleke Australije do Amerike, od Brazila do Rusije, preko sedam gora i mora čulo se za Amazan Kitchen, ljudi se javljaju sa svih strana

OD OVOG ZANATA NIJE MOGAO DA ŽIVI: Boban dok je radio za Srpsku pravoslavnu crkvu

sveta, po društvenim mrežama pljušte komentari i od na hiljade njih tek po neki će te naći koji nešto zamera i kritikuje i to uglavnom sa naših prostora.

 

„Ovo je pornografija za čula”, “Opsednut sam vašim videima i ne mogu da prestanem da ih gledam” „Imate najbolje video tutorijale kuvanja na YouTube-u“, samo su neki od komentara koji stižu čak i iz dalekog Brazila.
Koliko uspevaju od obaveza ali i velikog broja komentara po društvenim mrežama i jutjub kanalu, Aleksandar i Boban se zahvale, ali sagovornici portala “Tamo daleko” kažu da im je do sada najdraži onaj koji je podelio izvesni Jan Kuiper:

LJUBAV PREMA MOTORIMA: Aleksandar Almažan

“Pogledajte kako ovaj video dovodi ljude iz celog sveta zajedno? Evropljani, Arapi, Iranci, Turci, Amerikanci, Afrikanci i ljudi iz svih krajeva zemlje ujedinjeni u međusobnoj ljubavi prema hrani. Treba da shvatimo da ne mora da bude podela i da svi možemo zajedno živeti u miru”, napisao je Kuiper.
Čarobnjaci iz srpskih šuma, nesebično svetu pokazuju lepote svoje otadžbine i  ukusne zalogaje pune ljubavi. Dimljeno carsko meso pečeno na otvorenoj vatri, dupli hamburger sa šumskim pečurkama i domaćim sirom, na ruke sveže ulovljena pastrmka pečena u ljuski od kukuruza, samo je mali deo primamljive hrane u kuhinji pod otvorenim nebom. Među popularnijim receptima su oni snimljeni u društvu sove po imenu „Gospodin Remzi“ koji „komentariše“ proces kuvanja, a uvek je spreman i da testira svežinu namirnica. Svet je “odlepio” za ovim snimcima koje gledaju bez daha.

Boban i Aleksandar Almažan ne nameravaju ovde da stanu i idu u susret zahtevima milionske publike. Mnogima od njih svido se specijalni nož (Almazan Kitchen Knife), koji Almažani koriste da seckaju meso, povrće, voće i da pripreme drva za vatru pa su se raspitivali kako mogu da ga kupe.

-Tako se rodila ideja da ljudima ponudimo naš nož (Almazan Kitchen Knife). U planu imamo još mnoge stvari, gledaoci se recimo javljaju i pitaju gde da nabave i duks-jakne sa legendarnom kapuljačom, prepoznatljivom u našim video-snimcima (Almazan Kitchen Original Hoodie) idelane za uslove u kojima radimo, šume, planine, vrleti, potoci… Povodom našeg milionitog pretplatnika rešili smo da ih ponudimo po pristupačnim cenama – otkriva Aleksandar Almažan.

Mnogi planovi naravno još su tajna, ali ne sumnjamo da će ovi vredni ljudi kada njihove nove ideje ugledaju svetlost dana privući veliku pažnju. Recimo samo da je u izgledu i domaće pivo iz kuhinje Almazan Kitchen. Posude u kojima su se krčkali brojni specijalisteti naći će se na aukciji, a jedna od takvih je upravo u toku.

Boban i njegov sinovac gaje i strast prema motorima i obojica su muzičari i sviraju gitare, pa uvek kad su u prilici okupe durštvo da se malo opuste. Uradili su zaista veliki posao i zaslužili su, jer Almazan Kitchen je bez sumnje originalno umetničko delo, koje nije nastalo kopijom ili kompilacijom nekoga ko to u svetu već radi. To im se višestruko vratilo u vidu više od million pretplatnika i dok ovo pišemo možda i preko osam stotina miliona pregleda njihovih fantastično pripremljenih i u maniru najvećih majstora režiranih snimaka kuvanja na jednostavan i prirodan način.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *