Zašto u Nemačkoj ima najmanje mrtvih?

U Nemačkoj je od koronavirusa do sada zaraženo više od 14 hiljada osoba, a smrtnost je manja u odnosu na sve ostale zemlje. Ukupno je 44 preminulih što je ispod jedan posto, dok je u nekim državama poput Italije gotovo osam posto, a u većini država je značajno iznad tri posto. Kako je moguće da se brojke u Nemačkoj značajno razlikuju od ostatka sveta?

Ričard Pebodi iz Svetske zdravstvene organizacije kaže da se verojatno radi o kombinaciji različitih faktora. Naučnici tvrde da je tajna u tome što je u Nemačkoj znatno veća dostupnost kreveta na intenzivnoj nezi, piše Daily Mail.

Njemačka trenutno ima 25.000 kreveta za pacijente s respiratornim problemima na intenzivnoj nezi, što znači da pacijenti imaju priliku da se  brzo oporave. Vlada je najavila kako će u narednim sedmicama udvostručiti taj broj, a hoteli i velike dvorane biće pretvorene u bolnice.

Poređenja radi, Francuska ima 7000 kreveta za intenzivnu negu, a Italija 5000, dok ih je u Velikoj Britaniji 4000. Velika Britanija zanimljivo ima 5000 respiratora, dok ih Nemačka ima 25.000.

Direktor Instituta za virologiju u Berlinu, Kristijan Drosten, kaže da je tajna i u tome što su odlučili rade rana testiranja. Nemačka ima i mrežu nezavisnih laboratorija, od kojih su mnoge počele testiranja već u januaru, kad je broj slučajeva još bio vrlo nizak.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *