Заборављени Србин-чувар Дубровника

Марко Мурат  (на фотографији доле) рођен на острву поред Дубровника, био је академски сликар и професор, кажу хрватски повјесничари. Изоставили су ситницу да се изјашњавао као Србин. И писао ћирилицом. Уосталом, као и већина католичких Срба који су чинили и културно и економско језгро Дубровника, и много трагова оставили у Дубровнику, градећи цркве, банке, школе, увели трамвај у Дубровник, а данас се не помињу у Хрватској повијести (Медо Пуцић, Мато Грацић, Матија Бан…).

undefinedМурат је основну и средњу сколу завршио у Дубровнику, затим уметничке студије у Минхену. После факултета неколико година је радио у Београду, а затим се вратио у Дубровник и посветио се бризи о културним споменицима као конзерватор и наставио педагошки рад као професор у средњим школама.

Његово најпознатије дело је Долазак Цара Душана у Дубровник, за које је награђен бронзаном плакетом на светској изложби у Паризу, 1900. године, а данас се налази у Народном музеју у Београду.

Мурат је један од најзаслужнијих што је Кнежев Двор у Дубровнику проглашен спомеником културе, 1919. године. Он је, уз историчара и конзерватора, Хрвата, Лукше Беритића, заслужан и што су зидине Дубровника такође проглашене спомеником културе, 1921. године.

Током првог светског рата, Аустријанци су га хапсили и затварали у логор, а усташе и други НДХ-овци нису стигли да га муче, био је стар и болестан и умро 1944. године.

Е сад, моје је питање, зашто синови тисућљетње културе, таквом човеку, који је урадио толико пуно за град којим се они диче и поносе, нису дигли никакав споменик, ниједну улицу нису назвали његовим именом?

И који је то хрватски краљ, од оних силних из њихове тисућљетне повијести и када ушао у град Дубровник, као цар Душан, и ко о томе остави свједочанство? Или можда неку слику у неком Хрватском или светском музеју, да видимо како су Хрватски краљеви дочекивани у Дубровнику?

Насловна фотографија: Долазак цара Душана Силног у Дуровник, рад Марка Мурата

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *