За Часни крст скромно и достојанствено

Скромно и достојанствено широм отаџбине, Црне Горе и Републике Српске, али и дијаспоре поводом Богојављења одржано је пливање за Часни крст. Трке су, због пандемије корона вируса, биле ревијалног карактера и без присутва публике, изостале су традиционалне литије и културно-уметнички програми,

Пливање за Часни крст одржано је на Ади Циганлији у Београду, за крст је пливало 12 изабраних пливача, учесника пливања за Богојављенски крст из претходних година.

Општина Земун саопштила је да се и у тој општини пливало за крст у Дунаву, али да је то учинило само шест пливача, три девојке и три момка, без публике због епидемије. Председник општине Гаврило Ковачевић рекао је да је пливање организовано скромно, али достојанствено.

У тој општини победница трке је студенткиња Криминалистичко-полицијског универзитета Ања Вукајловић и одликована је статуом Богојављенског пливача, витешким плаштом и медаљом СВЕБОР савеза из Београда.

Дечак Филип Миливојевић (14) је био најбржи у „Пливању за Часни крст“ на језеру у Шумарицама, где су се надметала 33 учесника међу којима две девојке. Учесници су препливали 33 метра до крста, јер број 33, по предању, симболизује број Христових година.

Победник Филип Миливојевић се активно бави пливањем и најмлађи је победник богојављенског пливања које се у Крагујевцу организује од 2004. године. Организатор је Епархија шумадијска, а покровитељ Град Крагујевац. Телевизији Крагујевац која је директно преносила рекао је да треба бити психички јак и „знати шта радиш“, и да није довољно само се физички припремити.  Због епидемије коронавируса, организатори су позвали грађане да ове године не писуствују пливању.

Полицајац Милош Чичић (26) први је допливао до крста у такмичењу које је поводом Богојављења организовано у отвореном базену Спортског центра „Чаир“.

Чичић, запослен у интервентној јединици Полицијске управе у Нишу, рекао је да му је то друга победа у том такмичењу и да је „вода била ледена“.

Надметало се 15 пливача, од првобитно одабраних 19, због здравствених тегоба учешће није одобрено тројици пливача, а један је одустао пред сам старт.

„Пливање за Часни крст“ 15. пут је приредила Општина Медијана и све учеснике наградила опремом за пливање и златним ланцем, а победника и с 30.000 динара, ловоровим венцем, златним ланцем и привеском. Због епидемије, пливање је и овде било без присуства публике.

У складу са одлуком Кризног штаба Ваљева да се одложе све манифестације због актуелне епидемиолошке ситуације, ове године изостало је традиционално пливање за часни крст у реци Градац код Беркове бране. Богојављање је обележено литургијом и освећењем воде испред ваљевских храмова, а ледени крст спуштен је са Белог моста на Колубари у центру града.

„Ове године изостало је традиционално Богојављанско пливање за Часни крст због препорука епидемиолога и забране окупљања, али то нас не спречава да се молитвено окупимо око господа Исуса Христа и да следећу годину сачекамо заједо у здрављу, радости и благостању, и да ову манифестацију и витешки чин наставимо“, рекао је окупљенима у порти цркве Покрова Пресвете Богородице у Ваљеву протонамесник Слободан Алексић.

Пливање за Часни крст се у Ваљеву организује од 2010. године. Ово је други пут да манифестација није одржана, изостала је и 2018. године због поплава.

Овако је изгледало јутрошње окупљање пливача за Част крсни у бијелом Пољу.

Image

У Беранма за Част крсни пливало је 50 младића, две девојке и два дечака.

 

Фотографије: Ада Циганлија, Тамара Радовановић/Тањуг, Крагујевац, Божана Павлица/Фонет, Ваљево, Н1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *