Никла српска светиња на Карибима

Још увек се види и осети благослов Блаженопочившег Митрополита црногорско- приморског Амфилохија по целој Јужној Америци. За мање од годину дана у Доминиканској РепублициПунта Кана подигнут је један од храмова који је по његовом благослову планиран у Јужној Америци.

На дан Свете Тројице сви православни хришћани су се окупили и служили Свету Литургију у Храму Христовог Преображења у Пунта Кани.

Храм је урађен по пројекту Саве Ристића по угледу на Херцеговачку Грачаницу али са криптом која је посвећена Цару Лазару и Светом Александру Невском. Већ је урађена јединствена икона где два Светитетаља држе у рукама Херцеговачку Грачаницу и стоје на Доминиканском острву.вни хришћани су се окупили и служили Свету Литургију у Храму Христовог Преображења у Пунта Кани.

„Оваква икона је симбол јединства православних словенских народа, и ова два велика светитеља и симбол мисије на овоме делу света, који ће на тај начин стално да нас напомињу да сведочимо истину православља“, казао је за ИН4С оснивач ове парохије по благолсову блаженопочившег Митрополита Амфилохија, архимандрит др Евстатије Милош Аздејковић.

О. Евстатије је основао и парохије у Панами и на Сан Мартину, поред Венецуеле где је организовао и фондацију која се бави хуманитарним радом, гдје напуштена дјеца добијају кров над главом.

Такође радове и изградњу организује са људима добротворима и приложницима. После добијања земљишта од господина Илића, Митрополитов благослов је био да се пренесе и дух косовског завета али и гламур и саврштенство православне архитектуре, те савршенства и лепоте богослужења.

Храм ради грађевинска фирма из Р. Доминикане JVR Construcsiones а радове надгледа ИДЕА компанија такође из Р. Доминикане.

Како каже о. Евстатије, неки су се питали коме се ради храм, али већ данас смо се питали зашто и већи нијесу почели да праве.

„Све је наравно везано за благослов и чудо Божије, како се и ово до сад изградило. Добротворе и приложнике сада нећемо помињати да некога не заборавимо, али ћемо то објавити кад буде време, ако Бог да“, казао је о. Евстатије и додао:

Само морам рећи да поред наших Срба и других православих из Русије, Украјине, итд који помажу, има неколико инославних али и један муслиман који је збиља од срца помогао и то не малу суму новца, нека им свима Бог врати милион пута више кроз благослов и здравље, нека их просветли на путу спасења и да им Духа утешитеља.

О. Евстатије је изразио наду да ће овај Храм Божији, јединствени и први православни храм на Карибима, бити свима на спасење душе и благослов што кроз учешће у Богослужењима, што својим изгледом и лепотом.

„Верујем да ћемо успети сведочити свима парвославну веру, културу и философију узвишеног живота, свима онима коју буду улазили у њега или пролазили поред њега, пошто се гради у срцу туристичке дестинације“, казао је о. Евстатије.

Он је даље поручио:

„Морам нагласити да је данас у овоме тешком времену Српска Црква стуб и светионик православља у свету, нарочито где су присутна браћа из Русије и Украине, ми смо ту као утеха и фактор помирења , али да нагласим и за друге нпр. домаће Доминиканце које смо крстили и осећају благослов православља.

Морам напоменути да се заиста онај сукоб на политичкој територији, овде на Црквеној и духовној превазишао, хвала Богу. Такође да напоменем, да радници, грађевинари док раде храм су у чуду свако јутро кад дођу на посао и виде шта су до сад урадили. Сваки од њих пита да ли ће моћи да долази на богослужења јер је храм само по себи благословен и осећају благодат да раде и изграђују вољу Божију а никад нису чули за Православље.

Надам се у Бога да ће вјерни народ послати донације за завршетак радова на првом православном Храму на Карибима који ће нас све везати за вечност у којој ће нас Господ преко овог истог храма и препознати, надам се“.

 

Сви који желе да помогну могу преко следећих рачуна

или комуникацију са архимандритом др Евстатијем Милошем Аздејковићем на тел/whatsapp, вибер, телеграм
+1 829 769 3005
инстаграм, ФБ/ ortodoxapravoslavie RD

Извор: Ин4С

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *