Vrtiću u Okučanima dali ime „Bljesak“

Dječji vrtići obično nose imena po motivima iz razigranog dječjeg svijeta, po likovima iz bajki i crtanih filmova, po imenima mjesta gdje se nalaze ili po pojmovima bliskim spoznajnom svijetu uzrasta od treće do šeste godine života. Ali u Okučanima postoji Dječji vrtić „Bljesak“. I to vrtić koji je prije rata devedesetih nosio ime velikana hrvatske književnosti i dječje poezije Grigora Viteza, rođenog u selu Kosovcu baš pokraj Okučana, gdje je radio i kao učitelj. Ime je promijenjeno 1995., poslije vojno-redarstvene akcije „Bljesak“ u UN-ovoj, do tada zaštićenoj zoni Zapad.

Povjesničar s Filozofskog fakulteta i hrvatski branitelj Hrvoje Klasić kaže da ime dječjeg vrtića ili škole dano po vojnoj operaciji ili po bilo kakvom simbolu rata, kakav god on bio, pokazuje u kakvom se smjeru neko društvo planira razvijati.

-To je jako dobra poruka u kakvom smjeru društvo želi da se djeca razvijaju. Nema društva u svijetu koje nije prošlo neki rat, ali je razlika u tome što neka društva na tome uče tako da se rat više ne ponovi, razvijajući kulturu mira, suživota i tolerancije. Neka društva, koja očito ne znaju kako dalje i nemaju viziju vlastitog razvoja, ostaju zarobljena u prošlosti jer se očito nemaju čime drugim pohvaliti u sadašnjosti ili u budućnosti – ističe Klasić.

Na zgradu dječjeg vrtića u Okučanima postavljena je i spomen-ploča. „Mrtvim i živim suborcima bljeskovite pobjede – Hrvati su stoljećima domovinu snili, stvarali je u teškim trenucima rata, a bljeskovitim pobjedama podarili slobodu naraštajima koji dolaze“, piše na njoj.

-Zbog takvog korištenja prošlosti u dnevnopolitičke svrhe posramili bi se i mnogi nakon 1945. godine. Postoji mjesto i vrijeme gdje se uči i govori o prošlosti, ali jednostrani pristup vodi takvom odgoju mladih u kojem ne možemo biti sigurni da im se rat jednom neće dogoditi i da za takav rat neće biti spremniji od naših generacija 1991. – zaključuje Klasić.

Eugen Jakovčić, glasnogovornik Srpskog narodnog vijeća, kaže da je ime potpuno neprimjereno za dječji vrtić.

-Bljesak jest bila legitimna hrvatska vojna akcija, ali u kojoj je izvršen egzodus većinskog srpskog stanovništva i počinjeni su brojni ratni zločini nad srpskim civilima, pa i nad djecom. Zaboravlja se glavno obilježje rata, a to su zlo i patnja, svih učesnika, pa i hrvatskih branitelja. Prosto ne mogu vjerovati da govorimo o dječjem vrtiću sa tim imenom, a da su prethodno ukinuli ime svog zemljaka, velikana dječje poezije Viteza, čiji stihovi asociraju na igru, radost, pjesmu, bezbrižnost, na sve čemu se djeca raduju – kaže Jakovčić.

Kontaktirali smo i Općinu Okučani, osnivača vrtića.

-Nemojmo o tome raspravljati, mislim da to nije ni korektno, ni fino… Ja sam to naslijedio… Nemojmo miješati djecu i „Bljesak“ – rekao je za Novosti načelnik Aca Vidaković (HDZ).

Na našu opasku da su to preimenovanjem vrtića učinile upravo općinske vlasti, a ne mi, načelnik je ustvrdio da vrtić pohađa 42 djece, Hrvata, Srba i muslimana.

-Nikada nikome ovih 25 godina nije smetalo ime vrtića – dodao je Vidaković, a na naše pitanje koliko je riječ „bljesak“ bliska spoznajnom dječjem svijetu, osim kao prirodna pojava, odgovorio je: – Što uopće djecu briga kako se zove dječji vrtić.

Izvor: Portal Novosti 

One thought on “Vrtiću u Okučanima dali ime „Bljesak“

  • 24. фебруар 2021. at 14:51
    Permalink

    Bljesak nakon Bljaska . Onoliko koliko je Srba ostalu nakon onog Bljeska , toliko skoro sada ima hrvata u Okucanima nakon drugog Bljeska koji traje u Okucanima vec 25 godina.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *