Војсковођа и калуђер са владичанском митром

„Азбучник идентитета“, пројекат кратке видео форме направљен је са идејом да говори и сведочи о личностима, догађајима, културно-историјским споменицима, духовним остварењима и свему осталом што је значајно за верски, културни, национални и политички идентитет српског народа и државе.

У питању је амбициозно постављен задатак, чији је идејни творац покојна Ивана Ванић и њен супруг Предраг Савић, познати београдски адвокат и писац, а у остварењу Азбучника, који се од недавно емитује и на каналу Националне телевизије Ин4С, помажу наши познати историчари, књижевници, новинари, уметници причајући о најзнаменитијим Србима, али и другим неоправдано заборављеним личностима. Не заборављају се ни српски манастири, духовници и све оно што представља обележје православног идентитета. Као изваредни наратори у овој емисији доказали су се и наши познати новинари др Јован Јањић, Вања Булић и Никола Тркља.

Многи велики умови су неоправдано заборављени, мада су дали немерљив допринос српској култури и историји. Ово је скроман покушај да се према таквим људима врати део дуга и да се барем кроз неку од наших епизода „извуку из заборава“, истичу у „Азбучнику“. Портал „Тамо далеко“ тесно сарађује са „Азбучником идентуитета“ и својим читаоцима  поново ће понудити ову занимљиву емисију.

Данас дајемо причу о Нићифору Дучићу (1832 – 1900), једином архимандриту којем је одлуком Светог Сабораа СПЦ  дозвољено да у знак заслуга и поштовања на литургијима носи владичанску митру икао није изабран и хироронисан за епископа.

Нићифор Дучић је био познати српски историчар, оснивач 10 школа у Црној Гори  и Богословије на Цетињу. Уз све то  био је ретко успешан војни командант и војсковођа, и то као калуђер и архимандрит Српске православне цркве. Био је и велики добротвор и редован члан Српске краљевске академије, те председник Српског ученог друштва. О свему томе прича нам адвоакт и  писац Предраг Савић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *