Цркви је место уз свој народ!

Свети Сава опет вапи, браћо загрлите се!

Опис није доступан.
„Нису, нису нам прече
Нису, титуле земне
Нису, дукати злата
Нису богате хаље…
Треба Вечнога Хлеба
Треба, Србима треба
Треба, што Растко иште
Треба Сава што даје:
У Христу-Богу распетоме
У Христу Богу Савиноме
У Христу Богу Васкрсломе …“
Д. П.

 

Пише: Прота Саша Ђурђевић, свештеник храма у Норт Порту, Флорида  

 

Свештенство и црква, ако мисли на своју омладину, и свој народ, насушна је потреба, да стоји између полицијског кордона и народа! Једино се тако може енергија народа усмерити и спречити да дође до крвопролића и насиља. Видели смо на узорку Црне Горе, колико је важно присуство Епископа и свештенства на улицама и смиривању страсти и праведног народног гнева. Али видели смо и у неколико изолованих случајева, да народ који је носио крстове и иконе, на београдским улицама, да је полиција спустила гард, пендреке и штитове и обишла народ који носио крстове и иконе!
Неминивно, скоро сваког дана дође до насиља! С једне стране, оправдано револтирани људи, с друге стране полиција, која свој народ брутално премлаћује, и једним делом трпи и сама каменице и провокације. Међутим, у добро исценираним и унапред испланираним сукобима, учествују људи с оне стране закона, и да као и полиција, и људи у цивилу, учествују у најбруталнијем шиканирању сопственог народа!
Ово су незапамћене сцене на улицама Србије и не служе никоме на част. Напротив, ово је срамота и за власт и за државу Србију. Човек се запита, да ли су странци или непријатељи, у полицијским униформама! Јер ако су Срби онда је то баш ужасно!
Уместо да се Црква већ огласила, али и САНУ, нема ни гласа ни слова о насиљу на улицама Србије, бруталној одмазди власти и терору, коју снаге безбедност врше над својим народом! Вишеструко и немилосрдно пребијање народа, на смрт, може да добије оквире кривичног гоњења и осуде за покушај убиства. Нарочито је важно истаћи, да је народ, већином, ненаурожан и голорук. Зато је срамота и већа, јер се премлаћује голорук народ!
Улога свештенства и интелектуалац у решавању проблема у Србији је од насушног значаја! А нарочито би црквено-народне литије, допринеле очувању целовитости Србије и допринеле очувању Косова и Метохије, српског Јерусалима! Организовањем литија, допринели би и браћи у Црној Гори у очувању светиња, и исказали јасну поруку – Не дсмо светиње! Како у Србији тако у Црној Гори, и свуда где Срби живе!
Понављам, црква је црква, и ван црквене порте, сада је посебно важно да буде са својим народом и да мисли на своју децу. Народу није лако, не пристаје на предају Косова и Метохије. Не пристаје на карантине и полицијски час.
Власт да престане са злоупотребљававањем полиције и безбедносних служби, и да уводи људе из криминала да заводе ред и туку народ! Јер у полицији и у службама безбедносним, има добрих и честитих људи, који су врхунских професионалаци!
Јер, све је ово претужно гледати. Свештенство и интелектуална елита, мора заштити свој народ, правилно га усмерити, и тако изнедрити народну и патриотску власт, достојну предака и духа Светог Саве. Само уједињени, и сложни, самосвесни, можемо се надати добру, и напретку Срба и Србије, и осталих народа наше државе! Зато запевајмо песму нову и понесимо достојно крстове наше, ради спасења, православног и крстоносног рода Сербскаго!
Востани Сербие!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *