Viski kod Radž Braja

Piše: Mihailo Ješić

Tokom decenija radnog veka u Večernjim novostima nisam samo pisao, uredjivao ili organizovao propagandne akcije. Pored ostalog, sakupljao sam i beležio „bisere“ kolega koji su ušli ili, srećom, ne u novine. Biseri su nekad bili mnogo bolji od tekstova koje su autori objavili i dan-danas se pamte.

Imao sam i ja više, objaviću ih uskoro, a bih sada izdvojio nekoliko meni dragih kolega i prijatelja. Najbolji su, naravno, oni vezani za što bolje rangirane u novinarskoj hijerarhiji, dakle za urednike i direktore. Rade Brajović je dugo bio glavni urednik Novosti, u najtežim uslovima tih novina, i sa velikim uspehom ih je proveo kroz sve krize. Ipak, dva njegova „bisera“ su vezana za Indiju, odakle je bio dugo dopisnik i koju je mnogo voleo.

Milivoje Glišić Gliša je jedan od poznatijih likova iz galerije Novosti. Radio je svasta, a desilo se i da je izveštavao sa Filipina sa nekog super važnog šahovskog meča. Meč se otegao u nedogled, viski u Manili skup i Gliša pre kraja meca ostao beo dolara. Jedva je sačekao kraj, seo na avion koji je prvo sletanje imao u – Nju Delhiju. A Brajević je tada bio dopisnik i Gliša pravo kod njega, na viski, hranu i da se čestito okupa.

Milivoje Glišić, kolege ga pante kao čoveka punog „bisera“

Zatekao ga je u bašti, gde sa poslugom sakuplja čaše i flaše, jer je prethodno veče pravio prijem. Pozdrave se, kao stari i dragi prijatelji, sednu u baštu, Gliša odmah zatraži viski, a Brajević će:

-Čekaj Glišo, prvo da te upoznam sa situacijom na potkontinentu, pa onda pi koliko hoćeš.

Jadni Gliša je morao sat vremena da sluša priče o odnosu Indije sa Kinom, Pakistanom, o ekonomskoj situaciji, maloj dopisničkoj plati…..da bi onda dobio viski. Zato je, kad je posle par dana polazio, ostavio Brajovića bez pozamašne zalihe škotskog pića. Još mu je, kad se vratio u redakciju, dao nadimak Radž Braj.

I druga priča je vezana za Brajovića i, delimično, Indiju. U ekskluzivnom restoranu „Kod Šace“ u Šafarikovoj ulici sedeli su tadašnji predsednik Predsednistva SFRJ Vidoje Žarković, Rade Brajović, neki Radović, generalni direktor Industrije traktora i ja. Pilo se dobro, svi su imali „dobar cug“, i društvo je postajalo sve veselije. U jednom trenutku Brajović je počeo da ubedjuje Radovića da mu on organizuje prodaju traktora u Indiji. Toliko se uneo u ideju, nagnuo se prema njemu i – stolica se slomila. Brajović je pao, obezbedjenje je skočilo, upravnik „Šace“ je hteo da se ubije…  Tek, od izvoza traktora u Indiju nije bilo ništa. Da li zbog loših kafanskih stolica ili mnogo viskija, nije mi jasno.

Mihailo Ješić sa Vidojem Žarkovićem, bivšim visokim funkcioneremom SFRJ

A Milivoje Glišić Glisa je poske 5.oktobarskih promena, i dolaska Koštunice na vlast, postavljen za ambasadora u Australiji. Bili su prijatelji, išao mu na slave, i ovaj mu vratio visokorangiranom funkcijom. Ali pre odlaska u zemlju kengura, u Londonu je dva meseca učio jezik. E , tu je napravio jedan nediplomatski gaf , a kasnije ga je u „Prešernovoj kleti“ sam opisao, uz salve aplauza prisutnih pijanaca.

-Oni su nas bombardovali 1999. godine, morao sam da odem jedne noći , i pod okriljem mrklog mraka, zapišao sam Dauning strit 10 (rezidencija vlade), i osvetio im se malo.

Glišu sam par puta zvao iz redakcije u ambasadorsku rezidenciju i oba puta je bio u „obilasku teritorije“. Pitao sam domara da li tako često obilazi teritoriju, a on ce šeretski „ma teritorija je u susednoj ulici, imaju dobri ćevapi i rakija“.

Ne dugo po povratku Gliša je umro. Mi, njegovi prijatelji, ožalili smo ga u omiljenoj kafani „Bosna“ . „Prešernova klet“ je već bila pretvorena u kockarnicu, a ne dugo posle Glišinog ispracaju to je postala i „Bosna“.

Nesta prijatelja, nesta i kafana.

Glavni urednici „Novosti“

Rade Brajović (na slici desno) je bio glavni urednik Novosti od 1987-1998 godine. Prvi glavni urednik i osnivač lista u kome sam proveo radni vek je bio Slobodan Glumac od 1953-1957, nasledio ga je Vanja Kraljević (57-59), zatim Bogdan Pešić (59-63), pa onda ponovo Glumac (63-69), pa Mirko Stamenković (69-72). Posle njega od 1972-74. glodur Novosti je bio Jovan Jauković (ja sam za vreme njegovog mandata primljen, sa jos 15 kolega, 25.decembra 1973). Od 74-76. glavni je bio Živko Milić, a onda nastupa osmogodišnji period mog  najomiljenijeg urednika Tome Milinovića, Čiče iz Virovca kod Valjeva. Ilija Borovnjak je bio od 1984-87, onda nastupa Brajović, pa Pera Simic 1998-2000, onda neslavna dvomesečna avantura Dušana Čukića, a 6.oktobra 2000. nastaje period od 13 godina kada Novosti vodi Manojlo Manjo Vukotić, zatim počinje srozavanje od 2013-2017 pod Ratkom Dmitrovićem. Novostima sada kormilari Milorad Vučelić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *