Вино Србину са Косова отето због филма о Хандкеу

Из винарије породице Петровић из Велике Хоче Куртијева полиција је запленила  је око 42.000 литара домаћег вина, које је преточено у цистерне, које су стигле заједно са цариницима и полицијом.

Овим срамним чином завршена је готово дводневна драма, а све време кућа породице Петровић била је под окупацијом. Полиција се након што је вино заплењено повукла.

Подсетимо, власник винарије Срђан Петровић је изјавио да од почетка короне није излазио на тржиште, нити је своје вино продавао, а да цариници своје намере правдају тиме да он нема пријављену фирму.

Velika Hoča

Петровић додаје да се његова породица већ шест генерација бави производњом вина, као и да га никада није крио, али га није ни продавао, а с почетком пандемије коронавируса фирму је ставио у мировање.

„Фирму сам ставио у мировање у складу са законом и након тога више није активирана, а вина сам правио само за своје потребе, а спремао сам количине са којима бих могао да изађем на тржиште и будем конкурентан.

Међутим, позадина и стварни разлог прогона породице Петровић и њихове винарије на Косову и Метохији од окупаторске власти јесте филм „Чекајући Хандкеа“, снимљен у винарији породице Петровић са нобеловцем Петром Хандкеом који говори о српском страдању и повјесном праву на Косову и Метохији.

Заправо, разлог је потпуно онемогућавање медијског обавешавања свијета и слободне Србије о страдању српског народа на Косову и Метохији. “Породицу Петровић кажњавају што хоће да постави плочу са натписом о Петеру Хандкеу на својој винарији јер је нобеловац више пута боравио код Петровића.

-Породицу Петровића кажњавају јер смо у филму посетили српско гробље у оближњем Ораховцу на којем су све надгробне плоче срушене, укључујући и плоче умрлих 2017. и 2018! Петровића кажњавају јер у филму деца певају оду Великој Хочи као симболу српског страдања и идентитета! Петровића кажњавају како Хандке никада више не би пио хочанско бело вино! – каже редитељ Горан Радовановић који је упознао и Петровића и становнике Велике Хоче.

Петровића кажњавају и зато јер српске винарије праве најбоље вино на Косову и Метохији.

Слика може припадати напољу, споменик и текст

Јуче се поводом срамног чина вандалских косовских власти огласио и манастир Хиландар, који је одлучио да породици Петровић поклони 20.000 литара вина са намером да подржи њихову борбу за опстанак на Косову и Метохији.

Срђан Петровић је прихватио поклон и казао да и он верује да му је вино одузето само зато што је главни актер филма „Чекајући Хандкеа“ који говори о положају Срба на КиМ и њиховој борби за опстанак.

Одузимање вина нема никаквог утемељења у законима и прописима, а манастир Хиландар као кућа свих Срба посебно брине за Србе на Косову и Метохији.

-Срђан и његова породица нису сами, Хиландарци су са њима и свим Србима на Косову и Метохији. На овај начин бар делом ће бити надокнађена штета начињена Петровићима насилним и противправним одузимањем вина из њихове винарије у Великој Хочи – наводи се у саопштењу манастира.

Вино ће Петровићи складиштити у Централној Србији како поново не би дошло до одузимања.

Погледајте филм „Чекајући Хандкеа“ са титловима на енгледском језику:

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *