Ова општина је упориште демократије

Скупштина општине у Великој Плани је вероватно локални парламент у Србији који се може похвалити не само најдемократскијим пословником о раду, већ и најтолерантнијом атмосфером на седницама.

За осамнаест месеци од конституисања, 21. августа 2020. године, на седницама овог локалног парламенту не само што није изречена ни једна дисциплинска мера, већ ни један одборник није опоменут да не говори о теми која је на дневном реду или да, ако је прекорачио време предвиђено пословником, скрати дискусију.

Пословником су предвиђене мере опомене, одузимања речи, одузимања речи до краја седнице и, на крају, удаљења са седнице али на 20 одржаних седница ни једна од тих мера није примењена.

-Свако ко се јави може да говори. И сваког пустим да говори шта хоће и колико хоће. Никад ником нисам рекао да је прекорачио време и да заврши дискусију. Одборници су представници народа, нека причају шта сматрају да треба да причају а грађани ће дати суд о томе шта је речено. Изградили смо атмосферу међусобне толеранције и није било злоупотреба. Понекад се неком отме неприкладна реч али ништа страшно – каже Душан Марић, председник Скупштине општине.

Иначе, овај парламент је прошле године донео нови пословник, којим су права одборника значајно проширена. Уместо ранијих пет, сада по свакој тачки дневног реда могу да говоре 10 минута, уместо на две имају право на три реплике а уместо некадашња три одборници за образлагање амандмана на располагању имају по пет минута.

У доношењу Пословника учествовале су све изборне листе које су заступљене у локалном парламенту, пословник је усвојен једногласно а владајућа Српска напредна странка прихватила је све предлоге опозиције.

На двадесет седница плањански парламент донео је равно 200 аката, од чега 129 решења, 55 одлука и 16 других аката. Иако је за усвајање већине аката довољна већина од присутног броја одборника, све одлуке донете су већином од укупног броја одборника.

О демократској атмосфери у плањанском парламенту говори и податак да је на досадашњих 20 седница далеко најчешће говорио одборник опозиционе ДСС Владан Матић.

Плањански парламент броји 39 одборника. Њих 28 је из СНС, четворо из СПС, троје са изборне листе коју је предводила ДСС,  док Јединствена Србија, СРС, ПОКС и Српско-руска странка имају по једног одборника.

*Пројекат „Резултати локалне самоуправе у 2022. години“ финасијски је помогла Општинска управа Велике Плане

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *