Видео сам духовну снагу Србије!

Ник Дучић, наше горе лист, који је девет месеци провео као командант базе Бондстил на Косову и Мретохији, изјавио је, да међу највећим успесима мисије, на чијем је челу био, види то што је амерички контингент успео да допре до српске заједнице.

„Морате да изађете из возила, да имате тај дијалог, тај разговор, да се упознате с оним што их заиста брине… Мислим да смо то урадили веома добро. Ишли смо да тамо где други (пре нас) нису“, рекао је Дучић у интервјуу за Танјуг.

Он је такође навео да су се „напори чињени заједно са косовском полицијом исплатили када је у питању спречавање операција кријумчарења дуж административне линије“.

„Мислим исто тако да су наше заједничке патроле са српским оружаним снагама — а ми смо заправо увећали количински те активности — учиниле да је наш однос бољи него икада“, оценио је Дучић.

ПРИЧЕСТИО ГА ПАТРИЈАРХ: Ник Дучић

Као последње постигнуће он је навео мултиетничке догађаје организоване у Бондстилу „како би се показало младима како би могла да изгледа будућност Косова, да се може вршити интеграција једних поред других на разне начине и забављати се без баријере различите етничке припадности“. На питање да ли у уобичајену процедуру спада што одлази из Бондстила већ после девет месеци мисије, Дучић је казао да је то „стандардни циклус ротације“.

„То је била дужина трајање моје туре, нова група стиже са Хаваја, они ће остати исто толико времена, тако да је то потпуно нормално“, навео је Дучић.

Упитан да ли то дакле значи да крај мисије нема никакве везе са тим што је он Американац српског порекла, Дучић је рекао: „Апсолутно не“.

„То се тиче само моје јединице, времена за извођење мисије, дужине извршавања наших задатака и сада је време да се ми вратимо у САД“, одговорио је Дучић.

Он је на питање о бројним посетама манастирима које је обишао током мисије, казао да је себи „поставио циљ да сваке недеље посети дугу цркву или манастир“.

„Успео сам у томе. Имао сам неке невероватна искуства, знате када вас причести сам патријарх, када видите ту духовну снагу Србије, у смислу вере, то је нешто што ћу памтити до краја живота. Сви ти свештеници, монахиње, парохијани, све то заједно за мене је заиста представљало сјајних девет месеци које ћу понети кући својој породици и поделити са њима. Циљ ми је да вратим овде са породицом, али као туриста, и да они виде то што сам ја видео“, закључио је Дучић.

У Бондстилу је извршена примопредаја дужности команданата и на челу базе пуковника Ника Дучића заменио је такође пуковник Рој Макарег.

Фотографије: Тањуг/Димитрије Гол

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *