Veliki humanista i ponos Herceg Novog

Sećanje na čoveka koji je gradio svetski ugled srpsko-crnogorskog Instituta “Simo Milošević”

In memoriam: doktor, profesor Milan Obradović (1943 -2020.)

Navršilo se više od meseca dana kako nas je zauvek napustio doktor Milan Obradović, jedna od tvoraca svetskog ugleda Instituta “Simo Milošević” u Igalu. Preminuo je u 77 godini života u Los Anđelosu, gde je odlazio u posetu sinovima i porodici i gde se lečio od opake bolesti. Mnogo mi nedostaje i kao kolega, kao vrhunski strunjak, kao čovek i kao prijatelj. Verujem da nedostaje i Herceg Novom i Igalu.

Mi smo bili drugovi sa Medinskog fakulteta u Beogradu, koji smo kao generacija završili burne 1968. Milan je specijalizovao reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Ja sam sedamdesetih otišao u SAD i specijalizovao estetsku hirurgiju. Bio je dobitnik Fulbrajtove stipendije i usavršavao se na američkim univerzitetima.

SAD nisu zavele Milana Obradovića, vratio se u rodnu Crnu Goru i mene potom 1987. godine doveo u svoj Herceg Novi. Rekao mi je tada:

“Borko, u Igalu imamo Institut “Simo Milošević”. To je vrhunska jugoslovenska medicinska ustanova sa svetskim standardima. Dođi da radimo zajedno!”

Pozvao me da u Igalu u Institutu “Simo Milošević” razvijemo program za estetsku hirurgiju i dermatologiju. Poštovao sam njegovu reč i na vrhunscu svoje hirurške karijere u SAD napustio sam Ameriku i došao da kreiram novi program u Crnu Goru.

Da me oraspoloži i pripremi za novi početak posla u estetskoj hirurgiji u Igalu Milan Obradović se našalio i rekao mi:

“Nisu naše Crnogorke u lepoti i karakteru ništa manje lepe i pametne od Amerikanki !”

Milan je to jako dobro znao, jer je živeo i u Crnoj Gori i u SAD. Svim srcem je voleo Institut “Simo Milošević”. Ova moderna klinika za lečenje reume i bolesti kostiju nastala je zajedničkim naporima Jugoslavije, odnosno Srbije, crne Gore i Norveške. Institutu je doktor Obradović podario svoj život. Bio je medicinski direktor ovog Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilutaciju i reumatologiju, potom i direktor marketinga i međunarodnih programa, načelnik Norveškog programa i načelnik Poliklinike Instituta Igalo.

Borko Đorđević sa Džimijem Karterom, bivšim predsednikom SAD

Očekivao je i trudio se da postane generalni direktor, kako bi usvršio organizaciju i rad Instituta, ali mu se nije dalo. Politika je bila važnije od njegovih sposobnosti i želja.

Doktor Obradović je bio pošten čovek i veliki borac za dobro. Trudio se decenijama da se Institut “Simo Milošević” razvija kao moderno lečilište, da ima jako stručan kadar, modernu opremu i svetski standard u medicinskom tretmanu pacijenata i u razvoju zdravstva u Crnoj Gori. Žrtvovao je svoje slobodno vreme i deo porodičnih obaveza da bi sa sestrom Ljubicom Batričević organizovao moj novi operacioni blok u Igalu.

Kao iskreni humanista posvetio je svoj život zdravlju i školovanju ljudi i u Crnoj Gori, i u Jugoslaviji, i u Americi. Bio je profesor, dekan Koledža za sestre “Kraljica Jelena”, prodekan Više fizioterapeutske škole i predavač. I predsednik Udruženje fizijatara Crne Gore. U politici je, takođe, bio uspešan kao odbornik Skupštine opštine Herceg Novi, predsednik Pokreta za nezavisnost Crne Gore za Herceg Novi, poslanik Skupštine CG, član mnogih odbora, radnih grupa stručnih i političkih, kao i međunarodnih profesionalnih asocijacija.

Doktor Milan Obradović bio je poznat od Los Anđelosa preko Osla do Tokija, ali se uvek vraćao Herceg Novom i Igalu.

Nije dao da se Institut “Simo Milošević” urušava, ni kao zdanje, ni kao lečilište, ni kao kolektiv. Verovao je u svoje kadrove, u ljude u Institutu, sa kojima je od Banje Igalo napravio svetski brend. Pričao je do poslednjih dana svog života da je “Igalo najbolji proizvod koji Crna Gora ima”.

Verovao je u budućnost Instituta “Simo Milošević”, Igala i Herceg Novog.

Jako dobro smo sarađivali kao doktori medicine i kao ljudi. Njegova ideja i projekat Centra za estetsku hirurgiju i dermatologiju u Igalu je sa uspehom su zaživeli.  Ja u njemu i danas radim. Vremenom smo Milan i ja postali jako dobri prijatelji. Znao sam sve njegove članove porodice. Dok je Milan Obradović živeo u Americi pomagao sam njegove sinove Aleksandra i Marka Obravoića da se prilagode životu i postanu školovani stručnjaci u Kaliforniji, u kojoj danas žive sa svojim porodicama.

Obradović, koga će po dobru, enegričnosti, humoru, jednostavnosti i mudrosti, pamtiti generacije Boke Kotorske i Kalifornije, za sobom je ostavio suprugu Milanku, sinove Aleksandra, Marka i Pavla, kćerku Milicu i brojnu rodbinu. Ja ću ga večno pamtiti kao sjajnog humanisti, divnog čoveka, veličanstvenog lekara na ponos Herceg Novog.

Tekst: Prof. dr Borko Đorđević

Rančo Miraž, Los Anđelos

Kalifornija


Adresa u Crnoj Gori:

Prof. Dr BORKO DJORDJEVIC MD

PhD, F.I.C.S., F.A.A.C.S.

Plastic Surgery Specialist

Sava Ilica 5,

85347 Igalo

Montenegro

E-mail: borkomd@gmail. com

Web: djordjevicmd.org

Tel: +382(0)31 332 770

Mob: +382(0)69 043 333

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *