Великан коме је Србија била у души, а Шибеник у срцу

Академски сликар и историчар уметности, уметник кога су називали сликаром наше културне баштине, Милутин Дедић, рођени брат Арсена Дедића преминуо је у 86. години од последица вируса корона.

Двојици браће, Србима из Далмације,из Шибеника, Арсенију и Милутину Дедићу њихов отац, велики стасити Србин који је био председник црквене општине у Шибенику – није случајно дао та имена.

Име је судбина, а код Милутина је било и занимање – каже академик Матија Бећковић на вест о одласку сликара Милутина Дедића.

Његовим одласком Београд је изгубио не само истакнутог и неуморног ствараоца, већ и једног од својих најшармантнијих суграђана, препознатљивог далматинског говора и ведрине.

Иако рођен у Шибенику, Милутин својим доласком на студије историје уметности у Београд, од 1962. гради своју уметничку задужбину српској култури, уметности, духовности: својим делом, тим јединственим сликарским путописима у којима је и текст на препознатљив начин био исписиван руком.

Говорио је да му је Шибеник у срцу, а Србија у души. Та Дедићева оданост Србији која је била од посебног кова, за Матију Бећковића није неочекивана.

„Србија је највећа у очима Срба изван Србије, то је њихова земља обећана. Они долазе у Србију мислећи да ће ту затећи живе све који су ту икада живели. Само кад помислим кад Срби стижу са свих страна и дођу у Орашац или на Опленац, како се они свечано облаче и како мисле да их тамо чека Карађорђе. И како они мештани одударају од ових гостију. Јер мештани су у својим радним оделима и у свакодневном послу, а ови долазе тамо да се поклоне и спремају се за велике сусрете и догађаје. И ниједан Србин изван Србије није се мерио са великим људима у Србији. Један од тих који је ишао у ту земљу о којој је сањао био је и Милутин Дедић. И кога је год упознао он га је усрећио. И жао ми је оне који ће читати и гледати оно што је он цртао и писао, али неће видети њега. Зато што је Милутин Дедић био оличење онога што је радио.“

Погледајте како је говорио за телевизију РАС Милутин Делић о Србима, брату Арсену, Србима католицима, Шибенику, мајци..:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *