Велика Плана доделила рекордних 239 стипанедија

Пише: Тамо далеко

Општина Велика Плана је ове године доделила рекордних 239  студентских и ученичких стипендија. Овим је оборен прошлогодишњи рекорд, кад је стипендије добило 230 плањанских високошколаца.

Да би добили стипендију, студенти морају да студирају на факултету чији је оснивач Република Србија, да имају просек оцена најмање седам, да су текућу школску годину уписали у редовном статусу и да током студија нису изгубили више од једну годину студија. За студенте прве године услов је био одличан успех у свим разредима средње школе.

-Међу добитницима је девет надарених студената, који имају просек оцена најмање девет, девет студената из друштвено осетљивих група, 216 осталих студената и пет надарених ученика средње школе, који су прошле године освојили награду на међународном такмичењу. Нажалост, 22 студента нису испунила ни овако либералне услове  – каже Славица Мићовић, председник комисије која је спровела конкурс.

Студенти ће седам месеци добијати по 8.400 динара месечно, надарени студенти ће по 8.400 динара добијати осам месеци, док ће надарени ученици 10 месеци добијати по 5.400 динара.

-Пре седам година, општина је доделила само 24 стипендије. Ове године то је десет пута више. У Србији нема општине која, с обзиром на број становника, додељује толико стипендија. То је на понос локалној самоуправи. Подсећам да смо пре месец дана из општинског буџета са по 10.000 динара наградили 1.371 ученика плањанских основних и средњих школа који су прошлу годину завршили са одличним успехом – каже Душан Марић, председник Скупштине општине и народни посланик СНС.

За стипендије и награде је из буџета општине издвојено више од 25 милиона динара.

-То не би било могуће да стање у буџету општине није добро. А оно је добро зато што је добро стање и у привреди Велике Плане. А и једно и друго су резултат добре државне и економске политике коју воде Александр Вучић и СНС али и одговорног располагања буџетом од стране Општине  – каже Игор Матковић, председник општине.

Речи председника општине најбоље потврђује чињеница да је из буџета ове поморавске општине стипендијом или једнократном новчаном наградом од почетка ове године награђено помало невероватних 1.610 ученика и студената. Број којег се не би постиделе ни много веће и богатије општине од Велике Плане.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *