Голгота Албанца који је волео Србију

Албанац Мухарем Ибрај током 1998. године одбио је да се прикључи такозваној Ослободилачкој војсци Косова и наставио је да ради као полицајац у Ђаковици. Због тога су му припадници ОВК убили шест чланова најуже породице. Ибрај од тада живи у Нишу. Ову причу српских медија преноси фејсбук страница Разум и срце .

Као руководилац српске полиције у Ђаковици и припадник многочлане породице у којој није било дозвољено ширење мржње и терора према комшијама и која је била просрпски оријентисана, брзо се нашао на списку ОВК за ликвидацију. Оштро се супростављајући злочинима и прогону српског становништва од стране ОВК злочинаца, породица долази до момента где њихово присуство у Ђаковици више није било могуће.
Пре него што су им српска војска и полиција омогућили да побегну из Ђаковице у Србију, ОВК је ликвидирала шест чланова породице. Ликвидирани су Исуф, Ибер и Иса, затим двојица Исуфових синова и на крају Мухаремов син Кујтим. Све су их тајно сахранили у шуми у околини Ђаковице, пре него што су побегли за Србију.
Мухарем Ибрај је два пута храбро сведочио у Хагу као сведок одбране на суђењу Слободану Милошевићу. Иако му је нуђено да том приликом сакрије идентитет, он је тражио да сведочење буде јавно и да се прикаже његово име и презиме.
„Говорио сам о страхотама, злостављању и злочинима, о тортури ОВК не само над српским и ромским, него и свим другим неалбанским живљем, а посебно над нама који смо били за мирно решење, за суживот Албанаца и Срба. Никад се нећу због тога покајати, јер сам рекао истину и само истину“ – навео је Мухарем у изјави за „Политику“.
После Кумановског споразума, за породицу Ибрај није било опстанка на Косову и Метохији. Сви су били на списку за ликвидацију. Зато су избегли. Има их свуда, од Ниша до Аустралије, али више никог у Ђаковици.Мухаремy су припадници ОВК убили шест чланова породице. Страдала су му, каже, три брата, син и два братанца. Разлог је, додаје, то што је он радио у полицији.
„Ко је био против ОВК, он је настрадао на неки начин – или је убијен или киднапован. Ја сам рођен у овој држави, отац ми је рођен ту, ја нисам могао против државе“, истиче Мухарем Ибрај.Сазнање да је поступио исправно јаче је, каже, од свих клевета које га прате у косовској јавности. Међутим, излази на видело да у косовском друштву цветају криминал, неморал и убиства.
„Нису ни они на Косову задовољни сад. Задовољни су они који су крали, пљачкали, продали нашу децу… богати су, а народ – већина су сиромашни“, каже Ибрај.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *