Велика обнова путева у Смедеревској Паланци

У протекле две године, захваљујући напорима локалне самоуправе, подршци председника републике и средствима Владе Србије извршена је обимна обнова саобраћајница на територији општине Смедеревска Паланка.

Најважнији подухват свакако је реконструкција регионалног пута између Велике Плане и Смедеревске Паланке, коју је извело предузеће „Путеви Србије“.

Пре тога ова саобраћајница, која је најближа веза паланачке општине са аутппутем Београд-Ниш и Коридором 10 била је у рупама и закрпама. На многим деоницама опасна по безбедност саобраћаја.

Што је представљало посебну опасност али и изискивало велике издатке због санирања оштећења на аутомобилима, за неколико стотина грађана Плане и Паланке који, због доласка на посао, свакодневно путују из једне у другу општину.

Вредност радова је била пет милиона евра.

Месец дана након што је председник републике Александар Вучић обећао потпуну обнову пута Смедеревска Паланка – Велика Плана, град на Јасеници посетила је потпредседник Владе Србије Зорана Михајловић са својим сарадницима и обећала да ће држава реконструисати и регионални пут који Паланку, преко Крњева, повезује са магистралним путем Смедерево – Крагујевац. Познатијем као Цариградски друм.

Дужина саобраћајнице је 12 километара а процењује се да ће радови коштати око два милиона евра. У записнику са седнице којем је присуствовала потпредседница владе пише да ће реконструкција пута да буде завршена до краја 2019. године.

Међутим, упркос напорима руководства општине, које је више пута републичке органе, посебно Министарство саобраћаја и Путеве Србије подсећала на преузету обавезу, из непознатих разлога тај пут још није реконструисан и налази се у очајном стању.

Пре годину и по дана први пут, после деценија чекања, асфалт добили становници дела Улице Алексе Дудића у Месној заједници Доњи Град.

Асфалтом је пресвучен коловоз у дужини од 400 метара а за то је из општинског буџета издвојено око 5.500.000 динара.

Нови асфалт су добили и Паланчани који живе у Улици Саве Ковачевића. Пре асфалтирања, на деоници дугој око 300 метара, замењена је комплетна водоводна мрежа. Вредност радова је око 6.000.000 динара.

Такође су асфалтиране Чубурска, Иве Лоле Рибара, Ђуре Салаја, Светозара Марковића и Васе Пелагића.

Председник општине Никола Вучен истиче да је само у 2021. за асфалтирање паланачких улица и других саобраћајница из општинског буџета издвојено 120 милиона динара.

-То је до пре неколико година било незамисливо. Међутим, уз помоћ државе усправили смо нашу општину на ноге, па сад сваке године имамо све веће могућности да улажемо у свеукупно побољшање инфраструктуре у Смедеревској Паланци.

Вучен објашњава да су паланачке улице у тако лошем стању да се често пита да ли његови суграђани уопште имају живаца да се подсећају ко је за то крив.

-Многим улицама је тешко проћи. Толико су урнисане да имате осећај као да возите рели кроз Сахару. Рупа до рупе. Уз здушну помоћ Владе Републике Србије и председника Вучића, мењамо ситуацију на боље. Али, искрено, понекад се плашим да су моји Паланчани можда заборавили како је било до пре неколико година. Деценијама на асфалтирању улица није рађено скоро ништа. Кад је СНС преузела одговорност за вођење општине, затекли смо дуг од око 24 милиона евра. То значи да смо дуговали три годишња буџета. Град је био у мраку, месецима смо живели са рестрикцијама воде. То нам је у аманет оставила владавина ДС и СПС – каже Вучен.

Реконструисана је главна градска саобраћајница, од улаза у Смедеревску Паланку из правца Велике Плане, до излаза из града ка Младеновцу, тачније до скретања за Азању.

Урађен је пут од града до гробља Каменац а поред гробља је изграђен и паркинг простор са кружним током. Средства у износу од 25 милиона динара обезбедила је Влада Србије.

Влада је финансирала и пресвлачење новим асфалтом пута између Азање и Кусадка, два највећа села на територији паланачке општине, у дужини од пет километара. Пут је обновљен прошле године. За то је потрошено 50 милиона динара.

-Азања је једно од највећих села у Србији, а овај пут је био сав у рупама. Уколико успемо да обновимо и неке деонице пута између Азање и Паланке, онда ће услови за живот у овом делу општине бити другачији, бољи – наставља Никола Вучен.

Пре три године године, средствима Владе Србије и Путева Србије у износу од 130 милиона динара обновљен је пут од Паланке до Мале Плане и асфалтиран пут који Малу Плану повезује са Крушевом и Великим Орашјем, у укупној дужини од седам километара.

-Асфалтирањем пута до Крушева добили смо још једну добру саобраћајну везу са Великом Планом. Колико је то значајно говори чињеница  да је од јуна и почетка реконструкције главне саобраћајнице између два града, сав саобраћај између Паланке и Плане преусмерен на Крушево и Малу Плану.

Са 70 милиона динара држава је финансирала асфалтирање четири километра и двесто метара пута до села Церовац. На истом правцу, обновљена је и саобраћајница до села Башин, у дужини од три и по километра. Вредност радова је била 50 милиона динара.

И за то је паре дала Влада Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *