Усташе поред убијене деце са Козаре

На загребачком гробљу Мирогој биће обновљено меморијално усташко гробље, на коме су сахрањени и домобрани, одлучио је Одбор за ратне ветеране Хрватског Сабора, на предлог три усташка удружења. Тако ће се, једни поред других, наћи кости готово 900 српске деце убијене на Козари и њихове убице. Невине жртве и њихови џелати.За ову скандалозну, застрашујућу одлуку гласали су сви чланови Одбора из ХДЗ-а, представник Социјалдемократске партије био је, наводно, спречен да дође, а против је гласала само Катарина Пеовић из лево оријентисане „Радничке фронте“.

На њен предлог, из закључка је, каже, макар склоњен израз „хрватска војска“, којим се усташе и домобрани претварају у формацију која није била колаборационистичка, а шта ће писати на споменицима, може само да се претпостави.

Војници НДХ“: Одбор хрватског парламента сагласан са уређењем војног гробља усташа и домобрана - 24.11.2021, Sputnik СрбијаУ славу усташа на Мирогоју

Она за Спутњик каже да ово није прва одлука којом неоусташво скрнави сећање на невине жртве и антифашистичку борбу. На Мирогоју је већ постављен крст на коме пише „у славу за дуго сећање на припаднике хрватске војске“.

Она каже да је овакво понашање ХДЗ-а очекивано, али да је проблем настао грешком садашњег председника, тадашњег премијера Зоран Милановића, иако од некога ко се декларише као социјалиста то није очекивала.

„Милановић је 2013. године омогућио оснивање поверенства за одржавање гробља из Другог светског рата у коме је лично именовао те чланове, између осталих и удружење „Хрватски домобран“. Ја сам тек од прошле године чланица Сабора, поставила сам питање како је могуће да у поверенству седи члан удружења које је уклањало партизанске споменике и поставило споменик са натписом „За хрватску војску од 1941. до 1945.“ у Карловцу, које објављује билтен са сликама Анте Павелића и других усташа“.

Пеовићева додаје да ова чињеница не оправдава ХДЗ и да ситуацију треба сагледати рационално:
„Опозиције у Хрватској кад је реч о опасном историјском ревизионизму – нема, ту је, нажалост, једина баријера „Радничка фронта“ и леве странке које се стварно боре за цивилизацијаку хигијену“.

Дејан Ристић, директор Музеја жртава геноцида у Београду за Спутњик каже да је пре свега као човек згрожен овом антиљудском, антицивилизацијском одлуком, а затим и као историчар.

„Музеј ће обавестити релевантне институције у Европи и свету, посебно имајући у виду да се у непосредној близини тог усташког гробља, гробља највећих зликоваца и злочинаца налази и масовна гробница са готово 900 српске деце страдале услед последица злогласне офанзиве, односно нацистичко – усташког напада на Козару и поткозарје 1942. године. Једни до других наћи ће се невине жртве, недужна деца и зликовци који су на њих насрнули, то је застрашујуће“, истиче Ристић.

Ултра десничари из Хрватске - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2021Брутални фалсификат историје 

Додаје да ово није само ревизија, већ брутално фалсификовање историје, показатељ галопирајућег неоусташтва, у 21. веку јавно, на државном плану се велича једна од најмонструознијих идеологија која је произвела геноцид почињен над Србима на тероторији НДХ, холокауст и геноцид над Ромима.

„Одлука је застрашујућа по својој симболичкој и стварној и политичкој поруци. Са друге стране, она је и антиуставна, имајући у виду преамбулу Устава Републике Хрватске, где се јасно одбацује Независна Држава Хрватска. Поставља се питање, како Сабор може да усвоји тај закључак, кад је то била војска НДХ, коју Хрватска Уставом снажно одбацује“, истиче Ристић.

Пеовићева додаје да антифашистичка удружења годинама упозоравају на овај проблем, али не само у Хрватској. Њена „Радничка фронта“ саматра да Европа, не само да благосиља дивљање усташа и других фашиста, већ и сама у томе учествује, да опасни историјски ревизионизам долази и из Европе.

„Разне резолуције које се појављују од 2009. године иду за тим да се релативизује наслеђе нацизма и фашизма, односно да се они изједначе са комунизмом и социјализмом, да се све назове тоталитаризмом. Тај наратив искључиво служи да би се спровела опасна историјска ревизија у којој се злочини фашизма и нацизма релативизују, а комунизам, идеја бољег и праведнијег друштва, која је завршила Стаљинизмом, али није почела, изједначава са идејом расних закона, друштва чисте аријевске расе у коме се потпуно искључују мањине“, истиче Пеовићева и додаје да је последња таква Резолуција о важности европског сећања, иницирана из земаља у којима можемо детектовати дефицит демократије, Мађарске, Пољске, али и Хрватске.

Све се верује, ради , не само због историографије, већ у покушају да се затре борба за боље и праведније друштво, да се само држимо постојећег, капиталистичког, које је најбоље од свих светова.

Биће обавештен и Јад Вашем 

Дејан Ристић додаје да ће Музеј о овоме пре свих обавестити Јад Вашем, меморијалну установу за жртве холокауста, али и читав низ других институција, попут Меморијалног музеја холокауста у Сједињеним Државама, инситуција у Европи, али и ИХРА-у.

„То је Међународна међудржавна организација за образовање, истраживање и сећање на холокауст у којој су Република Србија, али и Република Хрватска пуноправни чланови. Хрватска ће 2023. године и председавати том организацјом. Ако планира да га овим чином најави, то председавање ће очигледно бити веома проблематично“.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *