Америка, Србија и Косово номиновани за Нобелову награду

Шведски посланик Магнус Јакобсон поднео је иницијативу за номиновање влада Сједињених Америчких Држава, Србије и Косова за Нобелову награду за мир.

Како је навео, на то га је подстакао Вашингтонски споразум између Београда и Приштине о нормализацији економских односа, што сматра трасирањем пута за постизање мировног споразума двеју страна.

ImageОвај демохришћански политичар је на свом Твитер профилу написао да је данас предао номинацију Шведској академији наука која додељује Нобелове награде.

„Због тога желим да номинујем Владу Сједињених Америчких Држава, Владу Косова и Владу Србије за Нобелову награду за мир, јер овај споразум има за циљ елиминисање ризика од нових сукоба на Балкану и ближи је миру и узајамном признавању“, наводи се у предлогу Јакобсона.

Како се додаје, крајем деведесетих Европу је погодио крвави рат у којем су се различити делови бивше Југославије међусобно борили на етничкој и верској основи.

Како је написао Јакобсон, трговина и комуникација су неки од најважнијих стубова за прелазак из „хладног у топли мир“.

„Ово је веома важан корак за нормализацију односа Косова и Србије. Ако потписани споразум функционише како је предвиђено, трговина и отворени лични односи отворили би пут за међусобни мировни споразум у којем Србија може да призна Косово, што би ставило тачку на овај дуги сукоб“, навео је Јакобсон.

Специјални саветник председника САД за преговоре Београда и Приштине Ричард Гренел поздравио је другу номинацију председника Доналда Трампа за Нобелову награду за мир. Гренел је на Твитер налогу поделио писмо члана шведског парламента Магнуса Јакобсона, који је покренуо иницијативу за доделу Нобелове награде за мир потписницима вашингтонског споразума.

Гренел је кратко написао: „Доналд Трамп други пут номинован за Нобелову награду за мир због историјског споразума Косова и Србије“, преноси Танјуг.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *