Nikolina maska štiti od korone i zagađenja

Mladi naučnik Nikola Krstić iz Beograda, sa svojim „Anora“ timom, osmislio je „lajf mask“, masku za zaštitu od zaraze virusom korona. Reč je o jedinstvenom proizvodu u Srbiji, koji je predstavljen Fondu za inovacije i čeka se odgovor da li će moći da pokrenu proizvodnju.

Nikola  je napravio masku od hips plastike sa specijalnim filterima. Ona se, kako kaže, može koristiti i posle prestanka opasnosti od virusa kovid-19, i to protiv raznih vrsta zagađenja.

-Maska će imati X-13 filtere, koji će prečišćavati vazduh – objašnjava Nikola. – Takvi filteri se mogu menjati na 10 do 14 dana, a mogu se otkuvavati u vodi. A, ono što je sada najvažnije jeste mogućnost da se za mesec dana proizvede oko 100.000 ovakvih maski. Reč je o potpuno domaćem proizvodu, koji će se proizvoditi u fabrici u Inđiji. Planirano je da maske budu besplatne, a ako to ne bude bilo moguće, cena će biti oko 200 dinara.

Nikola Krstić je već poznati mladi srpski naučnik. Pre dve godine je osmislio rukavicu za slepe. On je danas direktor startap kompanije, i dobio je grant od 80.000 dolara za usavršavanje svog izuma.

Prvobitni 3D model rukavice koju je osmislio, imao je dve funkcije i bio je povezan na mobilni telefon. Dve godine kasnije sve je unapređeno: rukavica „anora“ se navlači na ruku, ima deset funkcija, „govori“ osam jezika, prepoznaje prepreke, boje, novčanice, otkriva „zalutale“… Finalna verzija ove rukavice se očekuje u maju, i to sa dve nove funkcije i mogućnošću upravljanja na dodir prsta.

U želji da pomognu medicinskom osoblju, grupa master inženjera Mašinskog fakulteta u Beogradu osmislila je inicijativu „Maska za sve“. Ovi talentovani mladići su, u roku od 48 sati, uradili potrebnu tehničku dokumentaciju i uputstvo za jednostavnu i brzu izradu zaštitnih vizira za lica, koja je dostupna na www.maskazasve.com.

-Naša ideja je bila da ljudi u manjim sredinama mogu sami da naprave maske, bez korišćenja specijalnih aparata – kaže Miloš Petrašinović, student druge godine doktorskih studija.

Izvor: Novosti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *