У Војводини откривена гробница стара 5.000 година

Српски археолози у сарадњи са археолозима из Пољске открили су необичне хумке двојице мушкараца у Војводини. Њихова тела су била прекривена црвеном бојом пре 5.000 година, а научници сматрају да се ради о досељеницима пореклом из степа јужне Русије или Украјине.Археолошка ископавања две велике хумке спроведена су 2016-2018. године у сарадњи са Војвођанским музејом, али су резултати истраживања тек недавно објављени.

Археолози су приликом ископавања две велике хумке у Војводини, открили сахране двојице мушкараца прекривених црвеним окером.

Скелетни остаци мушкараца, које су открили пољски археолози, највероватније су припадали људима Јамнаја културе (3.300-2.600. г.п.н.е.) из степа јужне Русије или Украјине. Обе сахране су датоване око 2.800-2.600. г.п.н.е, пише портал „Све о археологији“.

Циљ истраживања биле су две велике хумке, пречника 40 метара и висине 3-4 метра, које се налазе у Шајкашкој области, на доњој Тиси, на самој западној ивици евроазијске степе. У свакој од њих биле су по две простране, дрвене гробне одаје.

Хумке откривене у Војводини су најзападније гробнице номадске заједнице Јамнаја културе.

Открио их је Институт за археологију и етнологију Пољске академије наука (ИАЕПАН) у две велике хумке које су први пут ископане између 2016-2018, чији су резултати студије тек сада објављени. Пројекат „The Danubian route of the Yamanya culture“ финансирао је Национални научни центар у Кракову, а спроведен је у сарадњи са Војвођанским музејом у Новом Саду.

Др Пјотр Влодарчак из ИАЕПАН-а, који је водио ископавања, приметио је недостатак гробних прилога, али наводи да је окер боја виђена као „света боја“ за важне погребне ритуале.

„Гробови које смо открили нису били спектакуларно опремљени, али је црвена боја костију привукла пажњу. То је било због употребе окера за посипање или бојење тела мртвих“, рекао је др Пјотр Влодарчак.

Скелетни остаци су припадали крупним мушкарцима висине преко 1,8 метара.

„И употреба окера и натпросечна висина покојника који су живели у овом делу Европе на прелазу из 4. у 3. миленијум, где је просечна висина била око 1,6 метара, указују да су покојници били досељеници. Ритуал са употребом окера и постављање појединачних сахрањивања у велике хумке повезује се са заједницама које насељавају источноевропске степске области“, истакао је др Пјотр Влодарчак.

„Нисмо били изненађени што су покојници конзумирали много меса, јер су се ове заједнице бавиле узгојем стоке“, наводи археологНеобична висина сахрањених говори да су покојници пореклом из степа јужне Русије или Украјине, који су пут у Војводину нашли пре око 5.000 година као део номадске заједнице.
Археолози мисле да су ови мушкарци били вође заједнице. Неке од гробница Јамнаја културе биле су богато опремљене оружјем, накитом и декорисаним посудама.
Сличности се могу наћи са културом Јамнаја, археолошком културом касног бакарног и раног бронзаног доба, која је сахрањивала своје мртве прекривене окером у тумулима (курганима) који садрже једноставне гробне коморе за сахрањивање.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *