Rano smo se obradovali: Ništa od besplatnog testa!

Zamenica direktora Insituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević negirala je danas navode iz Gradskog zavoda za javno zdravlje o mogućnosti naknadnog testiranja i prekida kućne izolacije za državljane Srbije koji dolaze iz inostranstva.

Ponovila je da srpski državljani u zemlju mogu da uđu samo sa negativnim PCR testom, ne starijim od 72 sata, a u suprotnom – moraju 14 dana da budu u kućnoj izolaciji, uprkos informaciji iz Gradskog zavoda za javno zdravlje. To je jedina, validna odluka Kriznog štaba, rekla je dr Kisić Tepavčević za Tanjug.

O drugim pitanjima, poput mogućnosti besplatnog testiranja, kojim bi, ukoliko je test negativan, mogla da se prekine dvonedeljna kućna izolacija, nije uopšte bilo reči, istakla je dr Kisić. Ona je objasnila da po usvojenom protokolu strani državljani koji žele da uđu u Srbiju moraju da imaju negativan PCR test na prisustvo koronavirusa, ne stariji od 72 sata.

Preporučuje se, podseća, da i građani Srbije koji dolaze iz inostranstva imaju taj test, ne stariji od 72 sata, a ukoliko ga nemaju, svakako mogu da uđu u svoju zemlju, ali u tom slučaju dobijaju rešenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana.

„To je jedino što je doneto i što je odluka Kriznog štaba”, podvukla je dr Kisić.

Ona je istakla da o mogućnosti besplatnog testiranja, kojim bi, ukoliko je test negativan, mogla da se prekine dvonedeljna kućna izolacija nije uopšte bilo reči na sednicama Kriznog štaba. To se, kaže, možda može razmatrati, da bi se smanjio period kućne izolacije, ali o trošku zainteresovanih.

„Ukoliko u tom momentu imamo dovoljan kapacitet, moglo bi da se razmotri da to bude opet test na lični zahtev, o sopstvenom trošku. Ali u ovom momentu takva odluka nije doneta. Jedino test, ne stariji od 72 sata ili kuća izolacija. Ništa drugo nije ni rečeno, niti je razgovarano, niti je validno u ovom momentu”, rekla je dr Kisić.

Ona je podsetila da građani koji uđu u Srbiju dobijaju, što je bio slučaj i do sada, rešenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor od dve nedelje, u kojem, se navodi osoba za kontakt iz teritorijalnog zavoda ili instituta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *