Kako je i zašto jedan Turčin zavoleo Srbiju

„Bio sam dete kada sam prvi put čuo ime Srbija. Na televiziji su bile vesti o ratu. Video sam nekoliko raketa protivvazdušne odbrane Vojske Srbije i sećam se da sam mami rekao ‘Ja sam na strani Srba, oni imaju odlično oružje! Oni će najverovatnije pobediti!’. Mama mi je tada rekla da ne budem glup i da nismo na strani Srba“, objasnio je mladić bosanskog porekla iz Turske koji je nakon posete našoj zemlji radikalno promeno mišljenje.

Svoju kako kaže „zanimljivu uspomenu“, neimenovani mladić iz Turske podelio je sa srpskim korisnicima Redita, u kojoj je objasnio da je imao potpuno pogrešnu percepciju o Srbiji i Srbima. Međutim, jednom posetom sve se promenilo.

Prošlo leto je prvi put posetio Srbiju i shvatio da sve ono što su ga ranije učili, nije bilo tačno.

„Shvatio sam da zapravo nisam imao pojma o kakvoj zemlji se radi! Autoputevi su odlični. Kvalitet asfalta je bio bolji nego što sam očekivao. Barem bolje od Belgije. Ne postoji naplatna stanica na svakih 10 km kao u Grčkoj. Ne morate stati i veoma je pametno i udobno“ objasnio je on.

Takođe i od Beograda je očekivao sve suprotno od onog što je video. Kako je objasnio grad je prelep i pun zelenila. Arhitektura, kako je rekao, pomalo liči na Istanbul, ali bez otomanskog ukusa.

U svom izlaganju dotakao i Srba koji su ga oduševili.

„Ljudi? Definitivno bolji od Nemačke! Valjda se po izgledu vidi da sam stranac. Uprkos tome, ljudi nisu zurili u mene. Osoblje hotela u kom sam odseo bilo je od velike pomoći. Pronašli su mi apoteku i dali mi uputstva. Pokazao sam gospođi u apoteci na ekranu preko gugla da ne govorim srpski i da mi treba lek protiv bolova. Odmah je počela da govori engleski i trudila se da se uveri da sve razumem“, napisao je on koji je objasnio da je s vremena na vreme bilo nekoliko nestrpljivih vozača, ali su svakako bolji od turskih – i da se smo slični vozačima u drugim evropskim zemljama.

U zaključku je naveo da se lepo sam se proveo i da Srbija po infrastrukturi i kulturi definitivno može da parira drugim zemljama Evropske unije i da će je definitivno opet posetiti.

Mnogi u komentarima su mu poručili da im je drago što je promenio mišljenje o Srbiji, ali i skrenuli pažnju da Srbija zapravo nikada nije bila povezana sa Sovjetskim Savezom. Takođe bilo je i drugih stranaca koji su mu objasnili da su prilikom posete znali samo o Zvezdi, Partizanu i rakiji.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *