„Oživeo“ car Lazar u Kruševcu!

U Narodnom muzeju u Kruševcu hologram Cara Lazara, koji će biti uvršen u stalnu postavku muzeja što je u duhu digitalizacije usluga ove ustanove.

Digitalizacija prati stalne postavke Muzeja i nudi bliži pogled na određene artefakte i njihove elemente, koji se ne mogu drugačije videti, kao i da ono što se čuje od kustosa može se videti u digitalnom formatu ili “skinuti za kasnije”, kako bi bilo uvek dostupno – izjavila je Tatjana Delić, profesorka informatike u OŠ “Jovan Popović” i u Gimnaziji, idejni tvorac i autorka projekta holograma cara Lazara.

Nikola Pantelić, direktor muzeja u ovom gradu rekao je da je još početkom 2023. godine nastala ideja za ovaj projekat.

-Početkom ove godine rodila se ideja da razvijemo aplikaciju i hologram. Mi smo prvi muzej u Srbiji koji ima hologram u okviru svoje stalne postavke. Pošto je Kruševac prestoni grad Cara Lazara, opredelili smo se da prvi hologram bude u čast njegovog osnivača. Planiramo realizaciju i drugih kvalitetnih projekata – virtuelnu turu kroz Vidovdanski hram, 3D Crkve Lazarice, a biće obuhvaćeni i Kuća Simića i Slobodište i tako će biti kompletirana turistička ponuda Kruševca na jednom mestu – kazao je Pantelić

Ministarstvo kulture Srbije je za projekat “Muzej budućnosti” opredelilo milion, Grad Kruševac 100.000 dinara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *