Nastavnik veličao Nedića na javnom času

Javnost u Srbiji ostala je zatečena kada je tokom javnog časa na RTS-u za učenike osmog razreda nastavnik istorije Milojko Hadžić praktično veličao lik i delo Milana Nedića, koga je nazvao poznatim herojem i nacionalnom figurom koja je sarađivala sa okupatorom da pomogne Srbiji. Ministarstvo ptosvete zbog toga gaje pod hitno suspendovalo.

-Više osoba je ponuđeno, najvažnija osoba koja se nalazila na teritoriji Srbije Milan Nedić, čuveni general iz Prvog svetskog rata, veoma poznat, heroj, veoma bitna nacionalna figura. Više puta je odbio ponuđenu čast, ali čuvši za zlodela u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, misleći da će moći da pomogne bar koliko-toliko, Milan Nedić je 29. avgusta 1941. prihvatio da formira vladu nacionalnog spasa, iako je najverovatnije znao da bilo kakva saradnja sa okupatorom neminovno vodi takođe njegovoj propasti – ovo je izvod iz predavanja nastavnika Milojka Hadžića.

Billedresultat for ministar šarčevićMinistar prosvete Mladen Šarćević rekao je da nastavnik više neće učestvovati u onlajn nastavi.

– Zahvaljeno mu je što je pokazao spremnost da se snima za online časove, ali činjenica da više neće učestvovati u projektu, dovoljan je signal i govori šta je dozvoljeno, a šta ne – kaže za Blic minister prosvete Mladen Šarčević.

On dodaje da na snimanju online nastave postoje supervizori.

-Odgledao sam ceo snimak. U udžbeniku doslovce stoji ono što je nastavnik i rekao o učešću Nedića u Prvom svetskom ratu, ličnosti koja nije sporna u tom periodu već to postaje zbog poteza iz Drugog svetskog rata. Nastavnik se slepo držao udžbenika, ali je svoje predavanje trebalo da upotpuni i sa mračnom stranom i činjenicom zašto Nedić do danas nije rehabilitovan. Ono što je nastavnik rekao nije bilo dovoljno – navodi Šarčević.

Izvor: Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *