Српске хероине пред Швеђанима

На стокхолмској премијери, поред ауторке и филмске екипе, специјални гост је била и једина жива ратница приказана у филму из последњег конфлика 90-тих на Балкану, анестезиолог из Осла, Зорица Митић.

 „Наша истроија је непознаница за просечног Швеђанина, нарочито ако говоримо о Првом светском рату. Њихово знање сеже до приче о настанку Југославије, односно Другог светског рата. Али ако поменемо Гаврила Принципа и његов пуцањ, као окидач Првог светског рата, онда је тешко говорити о светкој историји и Првом светском рату без перспективе Балкана, односно Србије“, изјавила је Јелена Мила. “ А ко би се овом темом на филму могао бавити у Шведској без једине аутентичне филмске ауторке с Балкана. И док нас једни медији називају „српска ратна пропаганда“, други значајни филмски критичари нас подржавају јер „уздижемо хероине рата“.

Јелена истиче да, на све критике остајем мирна – јер је, каже,  свесна да Швеђани историју Балкана, нажалост, провлаче само кроз призму последњег сукоба у Босни и Херцеговини и истим аршином деле и жртве и агресоре.

„Ту нико други, до ми сами, нема обавезу да укаже да историја ничија, па ни наша, није почела пре 20 година, већ да је мало дужа и као таква занимљива да се чује – да би и суд о страдању био тачнији. Циљ ми је да популарни „тероризам“ и све више присутни „национализам“ у Европи подсетим на реч патриотизам – једном здравом односу према својој земљи, ма која она била. Постоје земље и народи који су само бранили своје из љубави према својој земљи, сопственом дому и у томе добили подршку света. Који никада нису нападали – што су наравно и моје „хероине борбе“ само потврдиле борећи се за право на слободу и истину. То није ни тероризам ни национализам, већ чисти патротизам – који је заборављан на штету свих нас „Европљана“, рекла је Јелена Мила.

Филм Челичне ратнице – жене добровољци у Првом светском рату посвећен је женама херојима Великог рата које су се бориле на страни Срба против Аустроугарске и Немачке. Многе од њих су странкиње, дошле из разних земаља света, а остале су уз Србе до краја рата и потпуног ослобођења. Филм је посебан и због музике коју изводи хеви-метал бенд САБАТОН, а користи говор мајора Гавриловића из 1915.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *