У Моровићу камп за дијаспору

У атару села Моровић код Шида у Срему, усред шуме, у близини хрватске границе, отворен је камп за прихват наших људи из иностранства, који у Србију долазе из земаља које су угрожене коронавирусом. У овај карантин биће смештени и они који су побегли из изолације и странци који нису поштовали процедуру уласка у нашу земљу.

Последњих неколико дана у Србију је преко граничних прелаза са Мађарском и Хрватском ушло више од 60.000 људи, углавном гастарбајтера, који су велика опасност за ширење заразе. Већина њих није послушала препоруке власти у Београду да не долазе у нашу земљу и остану тамо где су се затекли до проласка опасности од вируса.

-Министарство одбране са Министарством унутрашњих послова и надлежним санитарним службама одређује ко ће улазити у камп, у складу са проценом лекара и, наравно, они који су наши држављани, а немају пријављено боравиште на територији наше земље. Молим све грађане да се придржавају упутстава, да слушају надлежне органе и да на тај начин заштите и себе, али и све друге грађане – рекао је министар одбране Александар Вулин који је са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем обишао у Моровићу насеље шаторског типа које је подигла Војска Србије за смештај држављана Републике Србије који се враћају из иностранства.

Он је истакао да је камп отворен у складу са наређењима врховног команданта и у складу са правилима која владају за време ванредног стања, све оне који или немају пријављено боравиште на територији Републике Србије, а наши су држављани, или све оне за које наши лекари на границама оцене да могу да постану здравствени ризик.

Сви они који буду смештени у камп мораће да прођу кроз одговарајући период изолације и интензивног медицинског праћења и на тај начин ће, како је саопштено, и њихово здравље бити заштићено, као што ће бити заштићено и здравље свих грађана Србије.

Војска Србије најавила је да ће отворити још неколико прихватних кампова за карантин и за оне који долазе из земаља које су погођене корона вирусом. Насеље у Моровићу може да прими до 500 особа, којима је обезбеђен смештај, исхрана и здравствена нега.

Фотографије: Министарство одбране Војске Србије

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *