U Londonu posao, u zavičaju šljivici

Pre nekoliko decenija napustio je svoj zavičaj, ali opet se vratio rodnom selu. Mladen Jovašević živi u Londonu, ali je odlučio da ne zapostavi imanje u Prijevoru kod Čačka.

Podigao je zasade čuvene šljive ranke i proizvodi ono po čemu je ovaj kraj nadaleko poznat i čuven u čitavom svetu – rakiju šljivovicu, koja je čak nominovana za UNESKO listu, prenosi RINA.

„Detinjstvo sam proveo u podnožju planine Kablar, otišao sam u svet, ali koreni su me uvek vukli nazad. Svuda je lepo, ali gde god se kaže rakija – prva asocijacija je Čačak. To je naš brend i na njemu treba raditi. Nema razloga da naša rakija ne stoji rame uz rame na svim svetskim policama, barovima i hotelima”, rekao je Mladen Jovašević.

Njegova plantaža autohtone sorte ranka prostire na 15 hekatara i broji oko 6.000 stabala. Njegovi šljivici su specifičlni po tome što su u potpunosti organski, sadnice su prikupljane u šumama Kablara i Ovčara, a sve se uzgaja bez pesticida.

„Zašto bi išli na stranu, kada sve imamo ovde u krugu od tri kilometra. Naravno, to je ideja, osnovna vodilja da sve napravimo da bude domaće, lokalno, autohtono, zašto bi se stideli i uzimali nešto tuđe, kad imamo sve koje je mnogo kvalitetnije”, zaključuje Mladen.

Iz Instituta za voćarstvo ističu da ova stara autohtona sorta šljive daje dobre proizvode, ali se mora strogo pratiti red u zasadima čuvene ranke, koja je nekada bila na mestu broj jedan.

„Ova sorta je izuzetna sirovina za proizvodnju vrhunskih rakija šljivovica, poslednjih godina je došlo do nekih rezultata zahvaljujući istraživanju u Institutu za voćarstvo i da su ove novije, uslovno rečeno Čačanska lepotica i Čačanska rodna dosta dobri oprašivači ”, pojasnio je dr Nebojša Milošević, Institut za voćarstvo u Čačku.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *