У Јасеновцу је изневерен Бог и осрамоћен људски род

Патријарх српски Порфирије поручио је током беседе у Јасеновцу, где је пре 80 година основан концентрациони логор, да је то место где је изневерен Бог, а осрамоћен читав људски род, али да га је Бог парадоксално одредио да буде место са којег се узноси молитва за читав људски род и мир.

Патријарх је током литургије поводом Светих новомученика јасеновачких окупљене вернике подсетио да су на том месту пре 80 година извршени најстрашнији, уму незамисливи злочини, злочини који су извршиле усташе над недужним људима из српског, јеврејског и ромског народа, али и хрватског народа.

„Наравно да је било највише оних православне вере и све то што су вршили злотвори вршено је на основу тадашњег закона, међутим логика Божија је другачија од логике људске – управо тамо где је велико страдање и где недужни страдају то Господ претвара у свето место, место молитве и из тог разлога никада се нисмо овде сабирали да бисмо се овде бавили бројкама, математиком, доказивањем ко је коме више зла нанео, јер знамо да је на овом месту изневерен Бог, а осрамоћен човек, осрамоћен људски род“, казао је патријарх.

Патријарх Порфирије у Јасеновцу

Порфирије је нагласио да је управо из тог разлога за хришћане ово пре свега место молитве и да сви на то место долазе са пијететом као што треба да иду и на друга места где су пострадали други људи.

„Ово је место које је Господ одредио надлогично и надумно, парадоксално да буде место са којег се 24 сата узноси молитва за читав људски род, за мир. Свака наша литургија почиње речима у миру Господу се помолимо за мир свега света. Ово је место на којем се 24 сата узноси молитва за мир међу људима, за разумевање међу људима, за прихватање промисли Божје и његове љубави“, навео је Порфирије.

Слика може припадати једна или више особа, људи стоје, споменик и напољу

Патријарх је рекао и да је ово место на којем се сећамо, памтимо оне које су пострадали, али истовремено место које нас подстиче на молитву да Господ уразуми сваког човек да се нигде никоме не деси нешто слично са било које стране и да, како каже, „не дај Боже да будемо ми ти који бисмо чинили такве ствари“.

„Овде су пострадали невини људи и ми знамо да је свака невина жртва мученик, и зато сви они који су овде пострадали надилазе уске оквире припадања било ком народу и припадају свима и сигуран сам да се моле за све нас, али више по љубави према Христу за оне који су им зло нанели“, указао је.

Према његовим речима, наш одговор треба да буде на сваку ружну реч, а камоли на сваки ружан поступак у односу на нас, не злопамћење, не освета, понављање непријатељства и зла, већ молитва, праштање.

Слика може припадати 1 особа, стоји и напољу

Потребно је да праштамо, каже патријарх и додаје да је потребно да молимо за опроштај макар некада и не могли да разумемо.

„А са друге стране они који чине зло, монструозне злочине, они су се исписали из сваког народа, не припадају никоме, не припадају људима“, нагласио је Порфирије.

Закључио је да су жртве невине и оне јасеновачке универзалне, наше, али да припадају свим људима добре воље, моле се за читав свет, а нарочито за оне који у злу леже.

Патријарх Порфирије поручио је да СПЦ нема ништа против тога да се било која група људи организује као молитвена заједница, али да ниједна таква заједница нема права да спречава да СПЦ постоји.

Порфирије је осврћући се на догађаје у Црној Гори приликом устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија, казао да су покушајима да се представи борба за цркву неки хтели најједноставнијом заменом теза да спрече чист верски чин.

Слика може припадати 4 особе, људи стоје и напољу

„Заменом теза на силу је неко хтео да нас спречи да дођемо у своју кућу, хотећи да прикаже да када ми покушамо, водећи рачуна да никога не повредимо, да уђемо мирним путем у своју кућу, будемо проглашени за насилнике. Одрекли смо се свега, народу рекли да не долази на Цетиње, госте из читавог света, митрополите, свештенике, нико није дошао јер смо хтели да покажемо и добру вољу, али и да само молимо да нас пусте у нашу кућу“, навео је.

Нагласио је да некоме одговара да прави поларизације и додао да је најболније што заменом теза неко непрестано проглашава СПЦ извором сваког зла.

„То је добро познати стари метод, прогласите некога да је апсолутно зло, дали сте право свакоме да како хоће и кад хоће елиминише то зло“, закључио је Порфирије.

Патријарх Порфирије поручио је у Јасеновцу да се, како каже, он и Загреб, али и он и Хрватска јавно воле, као и да воли све људе Хрватске без обзира на то ком народу припадали и како се Богу молили.

Слика може припадати 1 особа, стоји и напољу

Порфирије је током беседе казао да га није много изненадило што је код неких замена теза која се десила у Црној Гори приликом устоличења митрополита црногорско-приморског пренела и на простор Хрватске и што су неки из Хрватске почели поново да прозивају СПЦ извором сваког зла.

Међутим, изразио је жаљење због тога што људи који су га упознали и који су имали прилику да се увере да нема дисконтинуитета у ономе што је говорио и причао, то нису увидели.

Истакао је да је увек и на сваком месту говорио само афирмативно о Хрватској, иако је било ситуација када то није требало да чини.

„Ми апсолутно поштујемо сваку државу, не остављамо себи ни трунку права да оспоримо било коме оно што јесте, апсолутно поштујемо свакога и подржавамо да свако без страха треба да буде оно што јесте и не треба да скрива то ни од кога“, поручио је патријарх.

One thought on “У Јасеновцу је изневерен Бог и осрамоћен људски род

 • 14. септембар 2021. at 17:12
  Permalink

  ЛОГОР ЈАСЕНОВАЦ
  У славу страдалих Срба дана
  У десетерцу песма спевана
  Ко што доликује јунацима
  Документарац у стиховима
  У лето четрес прве почело,
  До краја рата мучено мрено.
  Србин моро да потури главу,
  На ушћу Уне у реку Саву.
  Страдања недостојна људског рода
  Горе но највећа ноћна мора
  Србин је ко роб морао да хода
  Надали се доћи ће слобода
  У логору против своје воље,
  Усташа га туче, стреља, коље.
  У влази, хладноћи, жеђи, глади,
  Мучен, исцрпљен мора да ради.
  Радионице намене разне,
  У којој је зависи од казне.
  Без хлеба кувана сточна репа,
  Гладна утроба људи се цепа.
  Никола Гарго, заповедник самица,
  Ђавоља природа људског лица.
  Под ћелије и нужник и сто,
  Зликовца мозак осмислио то.
  Србска села Јабланац и Млака,
  Место људи: гавран, врабац, сврака.
  На броду „Сава“ једнога дана,
  Ко дрва тела Срба трпана.
  Срби мучени па побијени,
  Без сахране низ Саву пуштени.
  Мртва тела ка Србији плове,
  Језива слика, стварности ове.
  Јасеновац близу ушћа Уне,
  И кад га муче, Србин не куне.
  Мучење убиства без пресуде,
  Па зар је то за браћу за људе?
  Шест метара високи зидови,
  Савом да побегну, пусти снови.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *