Србе прогоне из Војске Црне Горе

Након срамног хапшења свештенства Српске Православне Цркве на челу са епископом будимљанско-никшићким г. Јоаникијем – и то на дан Светог Василија Острошког, црногорски режим је приступио прогону професионалних припадника Војске Црне Горе српске националности, пише портал Ин4С.

Према информацијама до којих је дошла редакција овог цењеног портала, сви војници српске националности који су били распоређени на дужностима обезбеђења војних објеката и магацина, широм Црне Горе, усмено су обавештени да не долазе на посао до даљњег, без икаквог образложења.

Подсетимо, реч је о дужностима која се обављају уз обавезно ношење задуженог наоружања и муниције. Они су, на тај начин, разоружани и послати кући, а на њихово место су дошли припадници Војске Црне Горе црногорске и бошњачке националности.

Такође, незванично сазнаје Ин4С да је министар одбране Предраг Бошковић, у више наврата, упутио директиву старешинама, да утичу по дубини на оне припаднике Војске Црне Горе који се изјашњавају као Срби, да промене своју националну припадност уколико не желе да буду одстрањени из службе.

О овоме сведоче и бројне анкете за припаднике Војске Црне Горе које садрже рубрику обавезног попуњавања националне припадности, а којима су, упркос званичном попису који се организује једном у осам или десет година, били изложени.

Да ли је актуелни режим приступио убрзаној хомогенизацији редова Војске Црне Горе – одстрањивањем свих оних који су процењени да, у сусрет најављеним литијама Српске православне цркве, а у случају наређења да се интервенише против грађана Црне Горе, вођени етичким принципима и верским увјерењима – не би реаговали; остаје нам да видимо.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *