У Данској ништа пре пролећа

Премијерка Данске Мете Фредериксен вечерас је разочарала све Данце објавом да ће ова земља остати затворена до 1. марта. Људи у овој земљи могу да се надају да ће се колико-толико вратити нормалном животу тек на пролеће и то под условом да се зараза обузда и не буде неких нових изненађења. Све мере које су до сада биле на снази остају, а једино се разматра могућност отварања школа за децу од 1. до 4. разреда.

-Нажалост, морамо продужити затварање Данске за још три недеље, односно до 28. фебруара. Нова мутација британског вируса се шири и поред опсежних ограничења. Не смемо дозволити да се ствари отму контроли и опрезни морамо да будемо и у ситуацији када се све више вакциништемо – изјавила је на ванредној конференцији за штампу премијерка.

Њене песимистичке тврдње поткрепио је бројкама Хенрик Улум, директор Института за серум у држави (ССИ).

-У Данској видимо јасан раст удела британског вируса Б117. У 49. недељи прошле године било је 0,2 процента. У 2. недељи јануара било је 7,4 одсто, а у  трећој већ 13,5 одсто. То показује да Б117 тихо осваја. Очекујемо посебно удар током фебруара – упозорио је Улум истичући да се то дешава у време када стопе заразе иду у добром смеру.

Он је додао да Данска жели да избегне оно што се дешава у Енглеској, Ирској и Португалији и да због тога све мере морсају да остасну на снази.

-Мутација, која потиче из Енглеске, далеко је заразнија од првог коронавируса који смо срели у Данској. То показују студије неколико универзитета  – рекао је директор Института за серум.

Директор Националног одбора за здравство Сорен Бростром с песимизам поткрепио је чињеницом да је здравствени систем  Данске тренутно под већим притиском него што је био на прошлог пролећа.

Почетком следеће недеље влада ће објавити да ли постоји могућност да деца до 4. разреда крену у школу пре 1. марта. Зараза код ове категорије је најмања, али је незадовољство родитеља јако велико.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *