У Братунцу ће се зидати храм посвећен српским жртвама

Начелник општине Братунац Срђан Ранкић покренуо је данас, по благослову митрополита дабробосанског Хризостома, иницијативу за изградњу Саборног храма и централног спомен обиљежја за жртве геноцида над српским народом општине Братунац и средњег Подриња кроз цијели ХХ вијек. Начелник је најавио доношење Одлуке о измјени Регулационог плана за насељено мјесто Братунац, гдје ће се изградити поменути храм и обиљежје.

-Храм ће бити изграђен у центру града и представљаће својеврсни споменик свим нашим мученицима пострадалим само зато што су били православни Срби, и биће симбол васкрсења српског народа. Након немилих догађаја од претходне суботе, када је на непримјерен и вандалски начин порушен православни храм Усјековања главе светог Јована Крститеља у Коњевић Пољу на овом подручју, а и шире, дошло је до оправданог огорчења народа и нажалост, до потенцијалних међунационалних тензија. Свему томе допринијеле су и изјаве бошњачких политичара. Еуфорија и одушевљење због рушења православног храма није прави начин односа према овој деликатној ситуацији. Прави изазов је заједно изграђивати и служити напретку, а не рушити, а нарочито не вјерске објекте“- истакао је Ранкић.
Начелник је рекао да су ови догађаји оснажили и ујединили српски народ у борби за истину и правду.
„Сви ћемо заједно изградити нови храм који ће васкрснути на љубави, јединству и поносу српског народа и који нико неће моћи срушити“ – поручио је начелник Ранкић, и додао да га посебно радује чињеница да се након суботњих догађаја јавио велики број људи, који желе да поклоне своју земљу за градњу храма на новој локацији, али и да помогну на сваки други начин.
Захваљујући се свима, Ранкић је истакао да je за изградњу овог величанственог храма јутрос добио благослов од митрополита дабробосанског Хризостома и да се у реализацију креће од овог тренутка.
„Јутрос је општина Братунац отворила намјенске рачуне за уплату средстава, те свако ко жели да помогне нека то учини од овог тренутка директном уплатом на рачун, кампањом прикупљања средстава, ширењем информација о изградњи храма, донаторским вечерима, креирањем трајних налога или на начин који то сматра сврсисходним како би се у реализацију ове Богом надахнуте и благословене изградње кренуло што прије.“
Средства се могу уплатити на сљедеће бројеве рачуна:
-Рачун у конвертибилним маркама: 5620038166039244
-Девизни рачун:
IBAN: BA395620038166039923
SWIFT BIC: RAZBBA22
За све додатне информације, као и било какву помоћ, можете се обратити директно у општинску управу у Братунцу на телефон +387 (0)56 410-176 или на електронску адресу: nacelnik.opstinabratunac@gmail.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *