U Americi 53.000 mesta ime dobilo po Srbima

Etnolog Marinel Mandreš iz Kolorada napisala je studiju „Srpski toponimi u Severnoj Americi“, u kojoj tvrdi da najviše simbola srpstva ima u hramovima, ali i na grobljima, u srpskim organizacijama, američkim muzejima i drugim institucijama.

Nacionalni muzej Teksasa čuva u Hjustonu sliku prvog srpskog doseljenika Đorđa Šagića, koji se uselio 1815. godine. U Nacionalnom muzeju Minesote, u Odeljenju za doseljenike i danas postoji fotografija nepoznatog autora, ispod koje piše: „Proslava slave Sveti Nikola u porodici Nikole Verzića, Minesota, 1903. godine“.

Majkl Vukobratović i dr Vivian Tejlor iz Nacionalnog muzeja u Teksasu, takođe, su istraživali tragove srpskih doseljenika u Americi. Utvrdili su da u Teksasu postoji srpsko pivo koje se zove „Usamljena zvezda“ (Lone star), „Srpski put“ i „Serbina“, spomenik srpskim pionirima, podignut 1936. godine. U Teksasu, nedaleko od Ostina i Hjustona, postoji čak i varošica koja se zove „Serbin“. Davne 1854. godine u Serbinu je štampana knjiga o Srbima u Teksasu pod nazivom „Ya sym Serb“ („Ja sam Srbin“).

Stručnjaci procenjuju da danas u SAD postoji preko 53.000 obeležja koja čuvaju prisustvo Srba u Americi. Svoje spomenike u Americi imaju srpski velikani Petar Petrović Njegoš, Vuk Karadžić, Mihailo Pupin, Nikola Tesla, vladika Nikolaj Velimirović, Draža Mihailović, kralje Petar II Karađorđević i mnogi drugi nacionalni prvaci.

U eseju „Srpski toponimi u Severnoj Americi”, Marinel Mandreš sa univerziteta Vilfrid Lorijer pisala je kako u geografskoj nomenklaturi SAD postoje mnoga strana imena koja nisu slučajno izabrana. Ona su sačuvala od zaborava određene aspekte nacionalnog i kulturnog nasleđa. Marinel Mandreš navodi da su toponimi srpskog porekla česti na severnoameričkom tlu, i da su dodeljeni od strane prvih doseljenika ili određeni od načelnika pošti ili preduzetnika.

“Najčešće korišćen srpski toponim u SAD je Beograd (Belgrejd). Ime srpske prestonice u Americi nosi 18 zajednica, tri opštine i devet prirodnih atrakcija. Ovo ime pojavljuje se u 11 država SAD. U državi Kolorado poštanska kancelarija izabrala ime Beograd sa liste neiskorišćenih imena evropskih gradova. U državi Ilinois grad je osnovan oktobra 1822. godine. U državi Mejn varoš je nastala 1796. godine. I nalazi se u okviru okruga Belgrejd, a ime mu je dao Džon Dejvis, koji je krajem XVIII veka putovao Evropom. Kroz ovaj grad teče potok Belgrejd, a grad okružuju sela Nort Belgrejd, Belgrejd Depot, Belgrejd Lejks i Belgrejd Mils. U blizini se nalaze i Belgrejd jezera, jedna od glavnih turističkih atrakcija u državi Mejn”, ispričao je Marinel Mandreš.

Beograd je i selo u državi Minesota, koje je nastalo 1881. a ime mu je dao lokalni geometar. U državi Misuri gradić je uspostavljen 1876. godine, a u Montani 1882. godine po srpskom kapitalisti. Država Nebraska ima Beograd od 1883. godine, smešten na brdu, iznad ušća dveju reka. U Severnoj Karolini to je selo kome je 1901. godine ime dao Fredrik Henderson, učitelj i načelnik pošte, uredniklista „Belgrejd Kurijer”. Teksas je osnovao Beograd 1838. „u čast srpske prestonice, koja je takođe rečna luka i često je pominjana u vestima 1830-tih godina.”

U svom eseju Marinel Mandreš navodi i spisak srpskih toponima u Americi koji nose balkanska obeležja. Na primer, rudarski grad Balkan, u državi Kentaki, koji su osnovali Srbi 1920. godine. Balkansko jezero se nalazi u Minesoti, u opštini Balkan i okrugu Sent Luis. Balkanski rudnik u Mičigenu otvoren je 1915. godine, a vodila ga je srpska kompanija „Balkan Majning”. – Balkan rudnik ima i država Montana. Smešten je u blizini mesta Anakonda. Ime je dobio po brojnim srpskim doseljenicima iz Like, Hercegovine i Crne Gore, koji su početkom XX veka u njemu radili. A Balkanska opština u Minesoti je administrativni region od marta 1912. godine. Opština je dobila ime po planinskom vencu Balkan zbog srpskih doseljenika koji su učestvovali u Prvom balkanskom ratu. U ovoj opštini se nalazi i mesto Belgrejd, gde su i Belgrejd Kejv i Belgrejd Kejv Lejk – posvedočila nam je Marinel Mandreš.

U državi Virdžinija ovo mesto je primećeno prvi put 1895. godine u atlasu SAD. A u državi Minesota jedan rudnik otvoren 1908. godine zove se Beograd, a drugo naselje od aprila 1858. godine, dobilo je ime po Belgrejd brdu.

Kako tvrde Majkl Vukobratović i dr Vivian Tejlor pored srpske prestionice ime Sveti Sava se nalazi na pravoslavnim hramovima u 17 državaSAD. Od svih njih najznačajniji su prva srpska crkva Sveti Sava u Džeksonu kod San Franciska i manastri Sveti Sava u Libertivilu kod Čikaga. U prvom srpskoj crkvi kršteni su srpski pioniri, koji su osvajali Kaliforniju krajem 19. veka. A u manastiru u Libertivilu su sahranjivane vladike, srpski ambasadori i kralj Petar II Karađorđević.

“I sami Amerikanci su davali srpska imena svojim planinama, rekama, gradovima, institucijama. Jedan potok u Nevadi nazvan je po Džonu Ćatoviću, Bokelju koji je podigao ranč pored potoka 1880. godine. Rudnik u ovom regionu, takođe, nosi ime Ćatovića. “Hajduk” je ime koje je 1928. dao Artur Viler potoku, jezeru i planinskom vrhu u nacionalnom parku Benf. Viler je dao srpsko ime i planini Putnik u državi Alberta”, kaže dr Vivian Tejlor.

Popović brdo je u državi Nevada i okrugu Jurika. U njemu je 1870. bilo mnogo naših rudara, a među njima i Laza Popović iz Kotora. Na Aljasci po drugom rudaru ime Popović Krik dobio je jedan potok. Varošica Serbin se nalazi u Teksasu, nedaleko od Ostina i Hjustona. U Indijani je načelnik pošte i doseljenik iz Srbije gradiću Nju Medison dao novembra 1883. godine novo srpsko ime Servija Kristijan Stelar.

“Servija ili Serbija je železnička stanica u državi Vašington. Ime joj je dodelila Sent Pol železnička kompanija po Kraljevini Srbiji, a potom je i grad, koji je narastao pored nje dobio ime Servija. Kalifornija ima rudarski grad, kome je Džon Tredvel krajem 1897. godine dao ime u čast Nikole Tesle. Grad Tesla bio je najveći proizvođač uglja u Kaliforniji krajem XIX i početkom XX veka. Isto ime Tesla ima u državi Zapadna Virdžinija jedan zaselak od 1900. godine”, otkrila je etnolog Marinel Mandreš.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *